Η καρδιά μας και ολόκληρος ο οργανισμός μας, έχει ανάγκη την Μεθυλίωση.

Ομοκυστεΐνη και Μεθυλίωση. Ώρα για λίγη χημεία που θα αγαπήσετε!

Η Ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ καλύτερα να μην γράψω τον χημικό της τύπο γιατί είναι λίγο ‘βαρύς’ …  Βρίσκεται στο αίμα μας όταν η ισορροπία του οργανισμού μας έχει διαταραχθεί, δεν το παίρνουμε από την διατροφή μας, παράγεται ‘από κακή λειτουργία ’ ας πούμε. Και ποια  είναι η κακή λειτουργία; Η ανεπαρκής Μεθυλίωση που συμβαίνει στον οργανισμό μας. Τι χημεία κι αυτή! Μην πτοείστε θα καταλάβετε παρακάτω και δεν θα σας χρειαστεί η χημεία.

Και για να ολοκληρώσω  δικαιώνοντας τον τίτλο της παραγράφου, αν η Μεθυλίωση  λειτουργεί  σωστά θα διατηρείται η Ομοκυστεΐνη εκεί που της πρέπει, δηλαδή πολύ χαμηλά.

 Όλο και περισσότερες έρευνες τα τελευταία χρόνια δείχνουν την  Ομοκυστεΐνη να είναι ένας από τους καλύτερους δείκτες πιθανών προβλημάτων της καρδιάς μας κι όχι μόνον! Τα αυξημένα επίπεδά της στο πλάσμα του αίματός μας μπορεί να μας δώσει έγκυρα προγνωστικά για τυχόν ανάπτυξη της καρδιαγγειακής νόσου ακόμη και εγκεφαλικού. 

Και δεν είναι μόνον αυτό… Τα αυξημένα επίπεδα της Ομοκυστεΐνης φαίνεται να συνδέονται με το Alzheimer’s, την γεροντική άνοια, την πτωχή μνήμη και συγκέντρωση, κακή διάθεση, έλλειψη ενέργειας, προβλήματα καρδιαγγειακά, νευρολογικά, του ανοσοποιητικού μας συστήματος, εκφυλισμούς όπως ο καρκίνος, πρόωρη γήρανση, αυτοάνοσα νοσήματα και επίσης ημικρανίες, διαβήτη, οστεοπόρωση και ατέλειωτη η λίστα. Όλα αυτά τα προβλήματα έχουν ένα κοινό που είναι η οξείδωση των κυττάρων μας.  

 Επίσης σχετικές έρευνες σε γυναίκες έδειξαν ότι η υψηλή Ομοκυστεΐνη δημιουργούσε  μεγαλύτερη δυσκολία στο να συλλάβουν και μεγαλύτερο ρίσκο συχνών και πρόωρων αποβολών.  

Τι σχέση έχει η  Ομοκυστεΐνη με την Μεθυλίωση κι εμάς τι μας νοιάζει;  

Η Μεθυλίωση είναι μια σπουδαία χημική διαδικασία του οργανισμού μας που δεν σταματά καθόλου και  μέσες άκρες ρυθμίζει σχεδόν όλες τις λειτουργίες μας! Τόσο σπουδαία και τόσο σύνθετη ωστόσο στην βάση της απλή… φανταστείτε λοιπόν ότι κάποιες χημικές ενώσεις που λέγονται  ‘Μεθυλ-ομάδες’ κάθε δευτερόλεπτο πάνε και ενώνονται σε διάφορα συστατικά του σώματός μας προσπαθώντας να επιφέρουν την πολυπόθητη ισορροπία. Παράδειγμα αν η σεροτονίνη που παράγεται με σκοπό την ευδιαθεσία μας δεν Μεθυλιωθεί θα απενεργοποιηθεί, δηλαδή δεν θα μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί με αποτέλεσμα την έλλειψή της και πολύ πιθανή την εμφάνιση της κατάθλιψης! Το ίδιο συμβαίνει και όταν σημαίνει συναγερμός οπότε ξεκινά η ραγδαία Μεθυλίωση για να παραχθεί η αδρεναλίνη σε ποσότητες που θα μας στηρίξει στην δύσκολη στιγμή.

Η Ομοκυστεΐνη είναι ο δείκτης  της καλής ή κακής λειτουργίας της Μεθυλίωσης. Η Ομοκυστεΐνη  στο αίμα μας εφόσον είναι σε χαμηλά επίπεδα δείχνει ότι η Μεθυλίωση στον οργανισμό μας λειτουργεί καλά και μαντέψτε τι άλλο… Ο οργανισμός μας ανταποκρίνεται πολύ καλά σε ότι προκύψει και όλοι μας ξέρουμε ότι καθημερινά προκύπτουν πολλά!

 Ομοκυστεΐνη, βιταμίνες Β6, Β12 και φολικό οξύ, τι σχέση έχουν;

Η Ομοκυστεΐνη είναι από τους πιο αξιόπιστους δείκτες του επιπέδου των βιταμινών Β6, Β12 και του φολικού οξέος στον οργανισμό μας. Όταν αυτή είναι υψηλή τα σπουδαία αυτά θρεπτικά στοιχεία είναι σε χαμηλά επίπεδα ή αλλιώς έχουμε έλλειψη. Αυτό συμβαίνει γιατί στην μεταβολική διαδικασία της Μεθυλίωσης της Ομοκυστεΐνης για την απομάκρυνσής της από τον οργανισμό μας αυτά τα θρεπτικά στοιχεία συμμετέχουν απαραιτήτως.

Έρευνες έδειξαν ότι ο ρυθμός της Μεθυλίωσης πέφτει με την ηλικία, με την έλλειψη των Β6, Β12, φολικό οξύ όπως ήδη αναφέρθηκε καθώς και όταν τα επίπεδα των Β2, ψευδαργύρου και ΤΜG (Τριμεθυλογλυκίνη) είναι χαμηλά. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται όλο και συχνότερα η έλλειψη της Β12 και αυτό φαίνεται να συνδέεται είτε με την κληρονομικότητα είτε με  προβλήματα στο γαστρεντερικό μας σύστημα που πολλές φορές μπορεί να οφείλονται στην  χρήση αντιβιοτικών, σε προβλήματα πέψης ακόμη ή ακόμη και σε χρόνιες παθήσεις του εντέρου. Είναι επίαης πολύ συχνό φαινόμενο και στους ηλικιωμένους.

Τι την ανεβάζει και τι την κατεβάζει;

Aς πάμε πρώτα στα εύκολα που όπως θα καταλάβετε την ανεβάζουν:

-Άγχος, κάπνισμα, υψηλή κατανάλωση καφέ και αλκοόλ, έλλειψη άσκησης, φτωχή διατροφή. Κάποια φάρμακα επίσης όπως κορτικοστεροειδή, αυτά για τον διαβήτη, την ρευματοειδή αρθρίτιδα και της δυσλειτουργίας του θυρεοειδή.

–Είναι και η κληρονομικότητά μας επίσης, τα γονίδιά μας δηλαδή. Μην απογοητεύεστε κι αυτήν ακόμη μπορούμε να ελέγξουμε με την διατροφή μας, δείτε πώς παρακάτω

 ------------------------------------

Τα δύσκολα τώρα… Τι την κατεβάζει;    

Καθόλου δύσκολα αν ακολουθούμε τον Ορθό ή ισορροπημένο τρόπο Διατροφής όπως καταναλώνοντας

-Τροφές που περιέχουν τα θρεπτικά στοιχεία τις βιταμίνες δηλαδή που αναφέρθηκαν πιο πάνω όπως ολικής άλεσης, φασόλια, φακές, ρεβίθια, σπανάκι, φυσικοί ξηροί καρποί και σπόροι καθώς και τα γάλτά ή τα βούτυρά τους, λαχανικά και φρούτα καθώς και τροφές πλούσιες σε Β12 όπως αυγά, ψάρια, κρεατικά.  

-Ένα καλό συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει τα θρεπτικά στοιχεία σε φυσική μορφή μπορεί να συμπληρώσει την διατροφή μας πολύ καλά κι όχι να την υποκαταστήσει.  

----------------------------------

Μεγάλη προσοχή για ενδεχόμενη έλλειψη Β12 άρα και υψηλή Ομοκυστεΐνη χρειάζεται εφόσον ακολουθείται πολύ αυστηρή χορτοφαγική διατροφή.

Κατάλληλα εργαστηριακά Τεστ

Μια εξέταση στο πλάσμα του αίματος  μπορεί να ανιχνεύσει τα επίπεδα της Ομοκυστεΐνης ή αλλιώς τον ρυθμό μεθυλίωσής μας και ουσιαστικά την καλή ή όχι λειτουργία του οργανισμού μας. Το εργαστήριο θα πρέπει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για την διατήρηση του δείγματος ώστε να έχουμε αξιόπιστα αποτελέσματα. 

Ακόμη, πολύ διαφωτιστικό μπορεί να είναι το αξιόπιστο Τεστ Οργανικών Οξέων & Αμινοξέων με ανάλυση ούρων καθώς και οι νέες γονιδιακές εξετάσεις των πολυμορφισμών κατάλληλων γονιδίων όπως του MTHFR. 

Μπορούμε τελικά να ελέγξουμε την Μεθυλίωση;

Ευτυχώς, σε πολλές περιπτώσεις εφαρμόζοντας την κατάλληλη διατροφή σε συνδυασμό με επιλεγμένο φυσικό συμπλήρωμα διατροφής όταν αυτό χρειάζεται, τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά. Οι διατροφικές ανάγκες του κάθε ατόμου ενώ είναι δύσκολο να εντοπισθούν λόγω των διαφορετικών μεταβολικών, περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων. Όταν όμως προσδιοριστούν θα οδηγήσουν στην επιτυχημένη εφαρμογή των διατροφικών οδηγιών από τον ειδικό επιστήμονα. Βασικά εργαλεία είναι η ανάλυση των επιπέδων της Ομοκυστεΐνης στο πλάσμα του αίματος όπως αναφέρθηκε καθώς και το Τεστ Οργανικών Οξέων & Αμινοξέων . Με αυτό το Τεστ μπορούμε να δούμε τα επίπεδα της Ομοκυστεΐνης καθώς και των συσχετιζόμενων δεικτών της που μετρούν τυχόν ελλείψεις των βιταμινών που συμμετέχουν στον μεταβολισμό της.

Δείτε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τα γονίδιά μας !  

Σχετικές και πολύ μοντέρνες έρευνες στο γονιδίωμά μας έδειξαν ότι  πολλοί άνθρωποι με προβλήματα υγείας  είχαν διαφοροποιημένο το γονίδιο που ρυθμίζει την παραγωγή ενός ενζύμου ζωτικής σημασίας για την διεκπεραίωση της Μεθυλίωσης στον οργανισμό μας.  Στην συνέχεια φάνηκε ότι η αποκατάσταση σε κάποιο βαθμό της λειτουργίας αυτού του ενζύμου μπορούσε να επιτευχθεί με την προσθήκη των βιταμινών Β και φολικού οξέος στην καθημερινή διατροφή των ανθρώπων που συμμετείχαν στις έρευνες αυτές. Μήπως το μυστικό βρίσκεται στην εξατομίκευση των διατροφικών αναγκών μας ανάλογα με τον βαθμό διαφοροποίησης του γονιδίου μας; Κάτι τέτοιο φαίνεται πάντως να προκύπτει κατ επανάληψη από τις κλινικές εφαρμογές των νέων ερευνητικών δεδομένων. 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Bolander-Gouaille  C., 2002. In focus on homocysteine and the vitamins involved in its metabolism.

De Bree Α., Verschuren Μ., et al 2001. Alcohol consumption and plasma homocysteine: What's brewing?

Hart G., 2009. Measurement of Homocysteine.

Humphrey L., et al., 2008. Homocysteine level and coronary heart disease incidence: a systematic review and metanalysis. 

Holford P., 2009. The ten secrets of 100% Healthy people.  

Majors A., et al., 1997. Homocysteine as a risk factor for vascular disease. Enhanced collagen production and accumulation by smooth muscle cells.  

Pritchard  D., 2007. Report from Homocysteine Day. Oxford 

Robertson K., 2001. DNA methylation, methyltransferases and cancer.  

Seshadri S., et al 2002. Plasma Homocysteine as a risk factor for dementia and Alzheimer’s disease.

 

 

The British Association for Nutrition & Lifestyle Medicine

 

IFM Video for the core of Functional Medicine (Αμερική)