Σκλήρυνση κατά πλάκας

Σκλήρυνση κατά πλάκας & νευρολογικές διαταραχές αυτοάνοσης αιτίας μπορεί να προκληθούν από βακτηριακές μολύνσεις αυτό λένε 40 τουλάχιστον μελέτες ! Σημαντικός ο ρόλος της Διατροφικής θεραπείας. 

Επιστημονικές έρευνες όπως αναφέρει και η Multiple Sclerosis Journal συνδέουν το βακτήριο Chlamydia pneumonia με βλάβες του νευρικού συστήματος σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας (ΜS). Ας δούμε την περίπτωση 38χρονης μητέρας που παρουσίαζε επί 18 μήνες μούδιασμα στο αριστερό της πόδι και προβλήματα όρασης. Στην μαγνητική τομογραφία διαπιστώθηκε φλεγμονώδης κατάσταση στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και του μυελού και διαγνώστηκε με αυτοάνοσο φλεγμονώδες σύνδρομο όπου το ανοσοποιητικό επιτίθεται εσφαλμένα στον μυελό και στο οπτικό νεύρο. 

 Συστήθηκε από τον γιατρό της φαρμακευτική αγωγή με στεροειδή κι ενημερώθηκε ότι η πάθηση αυτή είναι ανίατη και μόνον τα συμπτώματα μπορεί να ελαφρυνθούν. Δεν θέλησε όμως να την ακολουθήσει. Παραπονιόταν επίσης για έλλειψη ενέργειας, έντονη ανησυχία και κακή διάθεση, προβλήματα γαστρεντερικά και διανόησης καθώς και μια αίσθηση κενού κι αστάθειας τα οποία παλιότερα δεν υπήρχαν κι αποφάσισε να απευθυνθεί σε επιστήμονα Διατροφικής θεραπείας (Nutritional Therapy). 

Έγιναν περαιτέρω αιματολογικές εξετάσεις για παθογόνα μικρόβια και τo Chlamydia pneumonia, υιούς και ήταν αρνητικές. Επειδή όμως κατά την διεθνή κλινική έρευνα η συσχέτιση του Chlamydia pneumonia είναι πολύ ισχυρή με τέτοιου είδους διαταραχές και νοσήματα, ζητήθηκε εξέταση που παρέχεται από εργαστήριο του εξωτερικού εξειδικευμένο σε μολυσματικές νόσους. Τα αποτελέσματα ήταν θετικά κι αμέσως ξεκίνησε η Διατροφική στρατηγική που κινήθηκε σε δυο άξονες : 1. Ατομικό διατροφικό πλάνο με εξαίρεση για ένα διάστημα των τροφών με γλουτένη (σιτηρά) και καζεΐνης (γαλακτοκομικά) μιας και φαίνεται ότι μπορεί να συνεισφέρουν στην διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος  2. προσθήκη θεραπευτικού τύπου συμπληρωμάτων διατροφής με αντιφλεγμονώδεις και ανοσορυθμιστικές ιδιότητες σε πρώτη φάση και συμπεριλήφθηκαν συμπληρώματα με αγχολυτικές ιδιότητες στην επόμενη φάση.

Ήδη την 1η εβδομάδα παρατήρησε διαφορά στην ενέργεια και την διάθεσή της. Την 2η  εβδομάδα λειτούργησε καλύτερα το γαστρεντερικό της σύστημα, την 3η εβδομάδα σταμάτησε η αίσθηση κενού κι αστάθειας, την 6η εβδομάδα είχε βελτίωση στο πόδι και την όρασή της κι είχε ενθουσιαστεί με την πρόοδο της. Την 11η εβδομάδα ένοιωθε πολύ καλά ήταν πολύ ικανοποιημένη με τα οφέλη που αποκόμισε. Ξεκίνησε ελαφρά γυμναστική που δεν μπορούσε καθόλου πριν, ενώ το πόδι και η όρασή της βελτιώνονταν όλο και περισσότερο. Έγινε υπενθύμιση να κρατά ενήμερο τον γιατρό της καθώς και να προβαίνει σε επανάληψη κατόπιν σύστασης των ιατρικών της εξετάσεων.

The British Association for Nutrition & Lifestyle Medicine

 

IFM Video for the core of Functional Medicine (Αμερική)