• Το καλάθι αγορών είναι άδειο!

Hashimoto’s - Αυτοάνοσο νόσημα κι όχι μόνον πάθηση του θυρεοειδή!

Τα σπουδαία νέα είναι ότι σε πλείστες των περιπτώσεων μπορεί να αντιστραφεί.
Ο θυρεοειδής αδένας μας λειτουργεί όπως ένας κεντρικός αισθητήρας μεγάλης σπουδαιότητας αφού επιτελεί το κέντρο που λαμβάνει όλο το 24ωρο ανελλιπώς πληροφορίες για κάθε τι που συμβαίνει στον οργανισμό μας.Λαμβάνοντας τις πληροφορίες φροντίζει αμέσως να μας παρέχει τα θρεπτικά, τις ορμόνες, τους νευροδιαβιβαστές και όλα τα συστατικά που χρειαζόμαστε για να λειτουργήσουμε ανεμπόδιστα.
Με απλά λόγια αν για παράδειγμα κάνει κρύο ή κάνουμε γυμναστική ή πιεστούμε, η υπόφυση στέλνει σήμα στον θυρεοειδή μέσω της TSH (θυρεοτρόπος) και αυτός παράγει TBG (θυρεογλοβουλίνη) ενώ παράλληλα ενεργοποιεί το ένζυμο ΤΡΟ (θυρεοειδική υπεροξειδάση) το οποίο βοηθά την αλληλεπίδραση των TBG, ιωδίου και υπεροξειδίου προκειμένου να παραχθούν οι Τ4, Τ3 με την δεύτερη να ονομάζεται ενεργή αφού είναι η μοναδική ορμόνη του θυρεοειδή που μπορεί να εισέλθει στα κύτταρά μας και να δράσει!

 • Το ξέρατε ότι η παραγωγή της ενεργής μορφής Τ3 εξαρτάται επίσης από την καλή λειτουργία του συκωτιού και του εντέρου καθώς και της χλωρίδας μας; 

Γιατί στα αυτοάνοσα νοσήματα έχουμε αυξημένα αντισώματα και στο Hashimoto’s μάλιστα επιτίθονται στον θυρεοειδή όπως συχνά συμβαίνει με τα αντισώματα ΤΡΟ;                        

Ο οργανισμός μας πράττει πολύ σοφά παράγοντας αντισώματα για να καταστρέψει τους ιστούς που ανακαλύπτει στο σώμα μας που δεν είναι σε καλή κατάσταση ή είναι παλιοί και μη λειτουργικοί, προκειμένου να τους ξεφορτωθούμε και στην θέση τους να δημιουργηθούν νέοι και χρήσιμοι. Αυτό μπορεί να συμβεί στην καρδιά, στον εγκέφαλο στις αρθρώσεις, στο δέρμα, στο έντερο, και σε πολλά άλλα μέρη του σώματος όπου μπορεί να εμφανιστούν αυτοάνοσα νοσήματα.Στην περίπτωση του Hashimoto’s τα αντισώματα χτυπούν ένα ήδη σοβαρά τραυματισμένο θυρεοειδή που φλεγμαίνει από διάφορες αιτίες όπως η γλουτένη που ίσως είναι η πιο δημοφιλής.

Πώς το Nutritional Therapy Athens Clinic μπορεί να βοηθήσει


Ανακαλύπτουμε τις αιτίες πρόκλησης αυτοάνοσων νοσημάτων & Hashimoto’s όπως:

 • Κακή ισορροπία του σακχάρου.                                                                                                                 
 • Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.                                                                                                                    
 • Χαμηλά επίπεδα γλουταθειόνης, ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά της ασπίδας προστασίας μας.                                                                                                                            
 • Υψηλά επίπεδα οξείδωσης σε συνδυασμό με χαμηλή μιτοχονδριακή λειτουργικότητα επιφέροντας αύξηση των ελευθέρων ριζών και επιπτώσεις στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.                                                                                                   
 • Υψηλά επίπεδα οιστρογόνων με σοβαρές επιπτώσεις στον θυρεοειδή και γενικότερα στον οργανισμό.                                                                                                                           
 • Εντερική δυσβίωση, έντερο με διαρροές, τροφικές δυσανεξίες.                                                        
 • Ύπαρξη ελικοβακτηριδίου του πυλωρού έστω και σε λανθάνουσα μορφή.                                                                                             
 • Κακή ισορροπία Ω3:Ω6 με αυξημένα τα επίπεδα των Ω6 που θεωρούνται πρόδρομοι της φλεγμονώδους κατάστασης.                                                                                                                                     
 • Αυξημένα επίπεδα περιβαλλοντικών τοξινών, ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και  παθογόνων μικροβίων που δεν εντοπίζονται από τις κλασσικές εξετάσεις.                                                                                              
 • Υψηλό στρες, λάθος τρόπος αναπνοής, κακός ύπνος.                                                                          
 • Προβλήματα στον πολύ σημαντικό μηχανισμό της μεθυλίωσης που ορίζει πλείστες λειτουργίες όπως αυτήν του ανοσοποιητικού, της αποτοξίνωσης ακόμη και την ενεργοποίηση ανεπιθύμητων γονιδιακών θεμάτων.

Καθώς κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά, οι δείκτες των κλασσικών εξετάσεων θυρεοειδή μπορεί να μην δείχνουν συμβατοί με Hashimoto’s ή η TSH να βρίσκεται στα φυσιολογικά, όμως εμείς θα φροντίσουμε να διερευνήσουμε περαιτέρω εφαρμόζοντας ειδικές εξετάσεις όπου κρίνεται σκόπιμο για να βρούμε τις πραγματικές αιτίες. Κατά την διάρκεια της συνεδρίας σας καταγράφεται το πλήρες ιστορικό υγείας και συνεκτιμώνται όλα τα κλινικά στοιχεία για να προβούμε στην αποτελεσματική υποστήριξη της λειτουργίας του αδένα και όλων των εμπλεκόμενων οργανικών συστημάτων.

Εξατομικευμένη Διατροφική Στρατηγική


Αφού ολοκληρωθούν οι διαγνωστικές εκτιμήσεις  προχωράμε στην κατάρτιση της εξατομικευμένης Διατροφικής στρατηγικής που αποτελείται από το Διατροφικό Πλάνο  και ειδικά συμπληρώματα διατροφής με στόχο την επαναφορά της φυσιολογικής λειτουργίας των αδένων και συστημάτων που εμπλέκονται ώστε να επανέλθει στα φυσιολογικά ο θυρεοειδής και η ζωή σας. Μαζί μας θα μάθετε πώς να αντιστρέψετε την εικόνα της κακής υγείας αλλά και πώς να διατηρήσετε τα καλά αποτελέσματα.
 

 

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα 210-6030522 / 6974851119 ή Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της ακόλουθης φόρμας.
Please let us know your name.
Please let us know your email address.
Please let us know your message.
captcha
Invalid Input

Διαβήτης Ι, ΙΙ

Ο διαβήτης είναι χρόνια διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών και χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και σε κατάσταση νηστείας. Μπορεί να επιφέρει πολλά θέματα υγείας όπως καρδιαγγειακή νόσο, εγκεφαλικό, νεφροπάθειες, παθήσεις των ματιών, νευρολογικά προβλήματα, αυτοάνοσα, κατάθλιψη μεταξύ άλλων.

Οι δυο κύριοι τύποι διαβήτη. Αιτίες που διερευνούμε:

Διαβάστε περισσότερα: Διαβήτης Ι, ΙΙ

Πυρρολούρια

Από Wikipedia.org

« Η Pyroluria (ή malvaria από τον παράγοντα μωβ χρώμα στα ούρα) περιλαμβάνει υπερβολικά επίπεδα πυρρολών στο σώμα που προκύπτει από ακατάλληλη διαδικασία σύνθεσης της αιμοσφαιρίνης. Ο Carl Pfeiffer πίστευε ότι η Πυρρολούρια είναι μια μορφή πορφυρίας με σχιζοφρενική διάσταση, παρόμοια με την οξεία διαλείπουσα πορφυρία, όπου και οι δύο τύποι (πυρρόλες και πορφυρίνες) απεκκρίνονται στα ανθρώπινα ούρα σε υπερβολικό βαθμό. Ορθομοριακοί ψυχίατροι έχουν ισχυριστεί ότι pyroluria σχετίζεται με τη διάγνωση της ΔΕΠΥ, αλκοολισμό, αυτισμό, κατάθλιψη, το σύνδρομο Down, μανιοκατάθλιψη, σχιζοφρένεια, κοιλιοκάκη, επιληψία και ψύχωση...»

Διαβάστε περισσότερα: Πυρρολούρια

Στυτική δυσλειτουργία

Η ανικανότητα μπορεί να έχει πολλές και σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχολογία του άνδρα. Οι προσδοκίες για αποδόσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ένα φαύλο κύκλο φόβου, άγχους και ανησυχίας σε τέτοιο βαθμό που να επηρεάσει τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού μας στην σεξουαλική πράξη.

Πιθανές αιτίες που διερευνούμε

Διαβάστε περισσότερα: Στυτική δυσλειτουργία

Αδύναμη μνήμη

Η βραχυπρόθεσμη μνήμη μας παρέχει ένα μικρό χώρο αποθήκευσης για τις καθημερινές μας ανάγκες και στόχους η οποία συνήθως επηρεάζεται από την ηλικία. Η μερική έλλειψη μνήμης δεν σημαίνει ότι είναι πρόβλημα υγείας παρά μόνον αν το άτομο αισθάνεται σύγχυση, πνευματική αστάθεια, και αλλαγές συμπεριφοράς. Η μνήμη επηρεάζεται από την έλλειψη ύπνου, το άγχος και την ανησυχία.

Διαβάστε περισσότερα: Αδύναμη μνήμη

Αναιμία

Η αναιμία είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομα δηλαδή ‘χωρίς αίμα’ και είναι στην ουσία έλλειψη ερυθροκυττάρων ή παρουσία ανώμαλων ερυθροκυττάρων είτε λόγω μειωμένης παραγωγής τους, υπερπαραγωγής, απώλειας αίματος ή παρραγωγής μη φυσιλογικών. Τα συμπτώματα πολλά και διαφορετικά όπως αδυναμία, κοφτή αναπνοή, ταχυπαλμία, ζαλάδα, πονοκέφαλοι, τριχόπτωση, ‘ανήσυχο πόδι’, σύγχυση, βουητό, κατάθλιψη, εκνευρισμός, μεταξύ άλλων

Διαβάστε περισσότερα: Αναιμία

Αυτοάνοσα νοσήματα

Tα αυτοάνοσα νοσήματα προκύπτουν μετά από διαταραχή του ανοσοποιητικού μας συστήματος το οποίο επιτίθεται εσφαλμένα στους ίδιους μας τους ιστούς καταστρέφοντάς τους και προκαλώντας κάποιο από τα 80 περίπου νοσήματα που έχουν καταγραφεί όπως:

Διαβάστε περισσότερα: Αυτοάνοσα νοσήματα

Ακμή

Η ακμή είναι πολύ κοινό πρόβλημα του δέρματος συχνά στο πρόσωπο αλλά και στους ώμους, την πλάτη, το στήθος, τα πόδια, τους γλουτούς με την μορφή αλλοιώσεων με λευκή ή σκούρα κεφαλή, μικρά ροζ σπυράκια ή μεγαλύτερα ερυθρωπά γεμάτα με πύον. Αν η κατάσταση είναι προχωρημένη μπορεί να υπάρχουν σταθερά και επώδυνα οζίδια και κύστες που μπορεί να οδηγήσουν αργότερα σε σημάδια.

Διαβάστε περισσότερα: Ακμή

Εθισμοί

Καφές - ζάχαρη - αλκοόλ - τσιγάρα

Έχετε εξαρτηθεί από υπνωτικά χάπια – αντικαταθλιπτικά- εθιστικές ουσίες;

 Τα τρόφιμα ή οι διάφορες ουσίες που αισθανόμαστε ότι μας είναι πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να τις απαρνηθούμε συχνά είναι υπεύθυνοι για την αντικατάσταση των φυσικών μας νευροδιαβιβαστών που τυγχάνει να είναι για διάφορους λόγους σε χαμηλά επίπεδα στον εγκέφαλό μας. Εκμεταλλεύονται δηλαδή την δύσκολη κατάστασή! Όταν λοιπόν καταναλώνουμε από αυτές κι ενώ ξέρουμε ότι δεν είναι πολύ σοφό εκ μέρους μας, αισθανόμαστε καλύτερα κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη την απόφαση να τις σταματήσουμε.

Διαβάστε περισσότερα: Εθισμοί

Έκζεμα

Σε αυτήν την καθόλου ευχάριστη κατάσταση του δέρματος που αλλιώς ονομάζεται και  ατοπική δερματίτιδα το δέρμα γίνεται άγριο, ξηρό, ερεθισμένο ελαφρά, ερυθρό και δημιουργεί φαγούρα. Αν διαρρηχτεί μπορεί να είναι πολύ επώδυνο.

Πιθανές αιτίες που διερευνούμε:

Διαβάστε περισσότερα: Έκζεμα

Άσθμα

Η χρόνια πάθηση των πνευμόνων που βασανίζει πολλούς ανθρώπους με την επεισοδιακή συστολή των βρόγχων προκαλώντας ανεπιθύμητα συμπτώματα όπως φτέρνισμα, βήχας, δυσκολία αναπνοής, βλέννες.

 Πιθανές αιτίες που διερευνούμε:

Διαβάστε περισσότερα: Άσθμα

Αλλεργίες

Οι αλλεργίες εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα δυσλειτουργεί και αντιδρά εσφαλμένα παράγοντας αντισώματα σε εξωτερικά ερεθίσματα που δεν αναγνωρίζει και τα θεωρεί ξένα προς τον οργανισμό προκειμένου να τον προστατέψει όπως για παράδειγμα η γύρη, η τοξίνη στο κεντρί της μέλισσας, το τρίχωμα των ζώων κλπ. Μπορεί επίσης να στραφεί εναντίον τροφών και συστατικών τροφών οπότε δημιουργούνται οι τροφικές αλλεργίες. 

Η εφαρμογή της Διατροφικής θεραπείας σε συνδυασμό με την ιατρική παρακολούθηση και τυχόν φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βελτιώσει αισθητά τα συμπτώματα καθώς και τυχόνπαρενέργειες των φαρμάκων.

 Πιθανές αιτίες που διερευνούμε:

Διαβάστε περισσότερα: Αλλεργίες

Σκλήρυνση κατά πλάκας

Tα αυτοάνοσα νοσήματα προκύπτουν μετά από διαταραχή του ανοσοποιητικού μας συστήματος το οποίο επιτίθεται εσφαλμένα στους ίδιους μας τους ιστούς καταστρέφοντάς τους και προκαλώντας κάποιο από τα 80 περίπου νοσήματα που έχουν καταγραφεί όπως:

Διαβάστε περισσότερα: Σκλήρυνση κατά πλάκας

Διαταραχές θυρεοειδή

Θυρεοειδής ο θαυμαστός αδένας ρυθμιστής που ελέγχει τον ρυθμό του μεταβολισμού μας και λειτουργεί όπως όταν πατάμε το πετάλι του γκάζι στο αυτοκίνητο. Ανάλογα με την ένταση που το πατάμε αναπτύσσεται και η ταχύτητα του αυτοκινήτου σκεφτείτε τώρα στην θέση του γκαζιού ο οργανισμός ‘πατά’ τον θυρεοειδή μας αδένα για να δώσει κατάλληλες εντολές λειτουργίας των οργάνων μας κι όλων των μηχανισμών στο σώμα μας ανάλογα με τις ανάγκες.

Διαβάστε περισσότερα: Διαταραχές θυρεοειδή

Αυτισμός

Ο αυτισμός είναι μια σύνθετη βιολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από

 •  Δυσκολίες στην ομιλία
 •  Ανωμαλίες στην στάση του σώματος
 •  Προβλήματα στην κατανόηση των συναισθημάτων των άλλων
 •  Διαστρεβλωμένες αισθητικές και οπτικές αντιλήψεις
 •  Φόβοι κι ανησυχίες
 •  Διαταραχές συμπεριφοράς όπως ψυχαναγκασμοί και τελετουργικές κινήσεις
Διαβάστε περισσότερα: Αυτισμός

Έντονη ανησυχία, Κρίσεις πανικού/φοβίες

Γενικά οι αγχώδεις διαταραχές φαίνεται να επηρεάζουν πολλούς ανθρώπους σε κάποιο διάστημα της ζωής τους παγκόσμια. Στις αγχώδεις διαταραχές συγκαταλέγονται και οι κρίσεις πανικού, αγοραφοβία και γενικότερα οι φοβίες. Η κρίση πανικού είναι μια υπερβολική σωματική αντίδραση σε στρες, τον φόβο ή σε έντονες εξάρσεις χαράς ή λύπης όπου ο οργανισμός μας για να ανταπεξέλθει παράγει μεγάλες ποσότητες αδρεναλίνης. Συνήθως μια κρίση διαρκεί 10-20 λεπτά μπορεί όμως να είναι απανωτές και μπορεί να συμβούν και στον ύπνο.

Διαβάστε περισσότερα: Έντονη ανησυχία, Κρίσεις πανικού/φοβίες

Πάρκινσον

Είναι χρόνια νόσος με αργή πρόοδο εξέλιξης προσβάλλοντας κυρίως ηλικιωμένους. Το ακριβές αίτιο δεν είναι ακόμη γνωστό πολλοί όμως παράγοντες μπορεί να επιδρούν στην εξέλιξη της ασθένειας όπως:

 Κληρονομικοί παράγοντες φαίνεται να επηρεάζουν την παραγωγή των νευροδιαβιβαστών ασετυλ-χολίνη και ντοπαμίνη που καταλήγουν στο χάσιμο του μυϊκού τόνου.

Διαβάστε περισσότερα: Πάρκινσον

Εμμηνόπαυση

Η μέση ηλικία της φυσιολογικής εμμηνόπαυσης είναι 51 ετών με ή χωρίς ανεπιθύμητα συμπτώματα όπως εξάψεις, διαταραχές διάθεσης, εφιδρώσεις, πονοκέφαλοι, αϋπνία, ακράτεια, ξηρότητα, ρευματισμοί, αδυναμία, τριχοφυΐα στο πρόσωπο μεταξύ άλλων.

Στην εμμηνόπαυση τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη οι κύριες γυναικείες ορμόνες πέφτουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τα χρόνια της αναπαραγωγής.  Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για τα οποία η κάθε γυναίκα θα πρέπει να ενημερωθεί σχετικά πριν αποφασίσει αν θα την ακολουθήσει ή όχι.

Διαβάστε περισσότερα: Εμμηνόπαυση

Τροφικές δυσανεξίες

"Αυτό που είναι τροφή για κάποιον άνθρωπο μπορεί να είναι δηλητήριο για κάποιον άλλον"

Λουκρήτιος 75 π.Χ.

Αν και λιγότερο από το 2% του πληθυσμού υποφέρει από τροφικές αλλεργίες υπολογίζεται ότι περισσότερο από 20% υποφέρει από τροφικές δυσανεξίες.

Οι τροφικές αλλεργίες είναι άμεσες κι εμφανείς όπως για παράδειγμα η αλλεργία στα φιστίκια, οστρακοειδή, αυγό, όπου οι αντιδράσεις μπορεί να είναι και δριμείς. Μερικά από τα συμπτώματα μπορεί να είναι φτέρνισμα, πρήξιμο, εξανθήματα, δερματικός ερεθισμός, αδυναμία και μπορεί να διαφέρουν στην δριμύτητα εκδήλωσης πάρα πολύ. Συνήθως σε αυτού του είδους τις αλλεργίες το ανοσοποιητικό μας σύστημα παράγει αντισώματα IgE για να αμυνθεί στον εχθρό που στην περίπτωση αυτή είναι η τροφή ή κάποια συστατικά της κι έτσι δημιουργούνται ανεπιθύμητα συμπτώματα.

Διαβάστε περισσότερα: Τροφικές δυσανεξίες

Κατάθλιψη

Πολλοί παράγοντες πρόκλησης της κατάθλιψης σχετίζονται με την διατροφή και μάλιστα  την ελλιπή θρέψη που μπορεί να προκαλέσει διαταραχές εγκεφαλικών λειτουργιών,  ψυχικές διαταραχές , φτωχή μνήμη και κακή φυσική κατάσταση.

Μερικοί από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση κατάθλιψης κι άλλων διαταραχών του νευρικού συστήματος  και διερευνώνται στο Nutritional Therapy Athens Clinic είναι :

Διαβάστε περισσότερα: Κατάθλιψη

Άνοια-Alzheimer’s

Ένας στους τρεις ανθρώπους ηλικίας άνω των 70 ετών υποφέρουν από άνοια παρουσιάζοντας φτωχή μνήμη στην αρχή. Περίπου το 70% των περιπτώσεων άνοιας είναι διαγνωσμένη νόσος Alzheimer’s. Τα πρώτα συμπτώματα της νόσου είναι συνήθως κατάθλιψη, εκνευρισμός, σύγχυση, αφηρημάδα, χαμηλό μνημονικό. 

Πιθανές αιτίες που διερευνούμε:

Διαβάστε περισσότερα: Άνοια-Alzheimer’s

Πονοκέφαλοι-Ημικρανίες

Πολύς κόσμος πάσχει από πονοκέφαλους και ημικρανίες και μάλιστα οι γυναίκες  πολύ περισσότερο από τους άνδρες.

Οι αιτίες πολλές και μεταξύ αυτών οι παρακάτω:

 • Τροφικές Αλλεργίες ή δυσανεξίες. Αυτές μπορεί να προκαλέσουν πολλά συμπτώματα καθώς και πονοκέφαλους.
 • Η κακή ισορροπία του σακχάρου του αίματος. Είναι γνωστό και απολύτως κατανοητό ότι η ορθή διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην σταθεροποίηση του σακχάρου του αίματος.
Διαβάστε περισσότερα: Πονοκέφαλοι-Ημικρανίες

Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση είναι ένα σύνηθες χρόνιο φλεγμονώδες νόσημα του αναπαραγωγικού συστήματος της γυναίκας ανεξάρτητα με την ηλικία όπου τοιχώματα μεμβράνης της μήτρας εξέρχονται στην λεκάνη, στο έντερο, στην ουρήθρα ή τις ωοθήκες. Πόνοι στην λεκάνη και κυρίως πόνοι περιόδου ή κατά την διάρκεια της ωορρηξίας αλλά και οποτεδήποτε είναι το πιο συνηθισμένο σημάδι της νόσου. Επίσης μπορεί να υπάρχουν οξείς πόνοι κατά την σεξουαλική επαφή και κατά την κένωση καθώς και βαριά έμμηνος. Η υπογονιμότητα παραμονεύει!

Διαβάστε περισσότερα: Ενδομητρίωση

Προεμμηνορυσσιακό Σύνδρομο

Προεμμηνορυσσιακό σύνδρομο  PMS

Το προεμμηνορυσσιακό σύνδρομο είναι ένα σύμπλεγμα συμπτωμάτων συνήθως μια εβδομάδα προ της εμφάνισης της έμμηνου ρύσης όπως φούσκωμα, κούραση, κατάθλιψη,  εκνευρισμός, ευαισθησία στους μαστούς, πονοκέφαλοι μεταξύ άλλων.

 3 οι κύριες αιτίες: 

Διαβάστε περισσότερα: Προεμμηνορυσσιακό Σύνδρομο

Ινομυώματα

Συνήθως η γυναίκα με ινομυώματα δεν έχει συμπτώματα, όταν όμως έχει μπορεί να έχει την αίσθηση δυσφορίας, φουσκώματος, πίεσης, πόνος στην σεξουαλική επαφή, πόνοι πλάτης, συχνοουρία, μη φυσιολογική αιμορραγία.

Διαβάστε περισσότερα: Ινομυώματα

Αδυναμία, έλλειψη ενέργειας

 

Η περιστασιακή αδυναμία μπορεί να είναι ένα σημάδι που πρέπει να προσέξουμε για την αποφυγή της χρόνιας αδυναμίας που είναι ένα πολύ σοβαρό σύνδρομο.

Πιθανά συμπτώματα χρόνιας αδυναμίας

Διαβάστε περισσότερα: Αδυναμία, έλλειψη ενέργειας

Συχνά κρυολογήματα

Μερικά από τα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι συνήθως πονόλαιμος, βήχας, φτέρνισμα, βουλωμένη μύτη, αδυναμία, πονοκέφαλος, χαμηλός πυρετός για περίπου μια εβδομάδα. Τα συμπτώματα αυτά είναι φυσιολογικές αντιδράσεις του ενεργοποιημένου ανοσοποιητικού μας που μάχεται τον εχθρό. Το κρυολόγημα προκαλείται από πολλών ειδών ιούς και η πρόληψη είναι συνήθως πλένουμε τα χέρια μας προ φαγητού, καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά, νερό, γυμναζόμαστε, κοιμόμαστε αρκετά και μειώνουμε κατά το δυνατόν το στρες.

Διαβάστε περισσότερα: Συχνά κρυολογήματα

Ρευματοειδή αρθρίτιδα

Tα αυτοάνοσα νοσήματα προκύπτουν μετά από διαταραχή του ανοσοποιητικού μας συστήματος το οποίο επιτίθεται εσφαλμένα στους ίδιους μας τους ιστούς καταστρέφοντάς τους και προκαλώντας κάποιο από τα 80 περίπου νοσήματα που έχουν καταγραφεί όπως:

Διαβάστε περισσότερα: Ρευματοειδή αρθρίτιδα

Υπογονιμότητα

Θα μπορούσαμε να πούμε ίσως ότι αμφισβητείται η γονιμότητά ενός ζευγαριού εφόσον δεν υπήρξε γονιμοποίηση μέσα σε 12 μήνες με συχνή επαφή και χωρίς αντισύλληψη. Περίπου το 35% των περιπτώσεων η γυναίκα έχει θέμα γονιμότητας,το 20% και οι δυο και το 10% δεν μπορεί να βρεθεί η αιτία.

Διαβάστε περισσότερα: Υπογονιμότητα

Διπολική διαταραχή

Η διπολική διαταραχή χαρακτηρίζεται από επεισόδια βαριάς κατάθλιψης και ακολουθούν επεισόδια μανίας. Το είδος των συμπτωμάτων και η έντασή τους ποικίλουν από άτομο σε άτομο και μάλιστα σε πολλές των περιπτώσεων για ένα μεγάλο διάστημα δεν υπάρχουν συμπτώματα. Η εφαρμογή της Διατροφικής θεραπείας σε συνδυασμό με την ιατρική παρακολούθηση και την φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα καθώς και τις πιθανές παρενέργειες των φαρμάκων.

Διαβάστε περισσότερα: Διπολική διαταραχή

Οστεοπόρωση

Συνήθως εμφανίζεται σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση χωρίς συμπτώματα μέχρι να έρθει μια πολύ επώδυνη οσφυαλγία με πόνους στην πλάτη ή απρόσμενο κάταγμα μηρού ή σπόνδυλου ή πλευρού με ευκολία λόγω απώλειας της πυκνότητας και της ποιότητας των οστών.

Διαβάστε περισσότερα: Οστεοπόρωση

ΔΕΠΥ παιδιών & ενηλίκων

• Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής & Υπερκινητικότητα ΔΕΠΥ (ADHD)

• Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ΔΕΠ (ADD)

 Η διαταραχή αυτή έχει δυο τύπους όπως βλέπετε, ξεκινά από την παιδική ηλικία και συνεχίζεται στην ενηλικίωση. Είναι νευροβιολογική διαταραχή με οργανικά αίτια διαταραχής των υποδοχέων της ντοπαμίνης και αδρεναλίνης.

Διαβάστε περισσότερα: ΔΕΠΥ παιδιών & ενηλίκων

Χάσιμο βάρους

Το μυστικό για την επιτυχία του να χάσεις βάρος δεν βρίσκεται στην πείνα και την στέρηση. Μπορούμε να τρώμε μεγάλη ποικιλία φαγητών και σε ποσότητες χορταστικές φτάνει να διατηρούμε το σάκχαρο του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα μεταξύ άλλων που θα συζητήσουμε κατά την διάρκεια της ατομικής σας συνεδρίας. Τα φυσιολογικά επίπεδα του σακχάρου του αίματος και κατ επέκταση της έκκρισης ινσουλίνης είναι ένας από τους κρίσιμους παράγοντες για να χάσουμε τα παραπανίσια κιλά αλλά και να νοιώθουμε ευεξία.

Διαβάστε περισσότερα: Χάσιμο βάρους

Υψηλή αρτηριακή πίεση

Η αρτηριακή πίεση μετρά πόσο πιέζει το αίμα που ρέει στις αρτηρίες τα τοιχώματά τους καθώς για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ροή του στο κυκλοφορικό μας σύστημα. Αν για παράδειγμα οι αρτηρίες ‘ στενέψουν’ λόγω εναπόθεσης χοληστερόλης τότε η αρτηριακή πίεση αυξάνεται με πιθανότητα να προκληθούν βλάβες στην καρδιά, στα αγγεία, στον εγκέφαλο.

Διαβάστε περισσότερα: Υψηλή αρτηριακή πίεση

Αϋπνία

Αϋπνία για κάποιους σημαίνει ξυπνάω την νύχτα και μετά δεν με παίρνει ο ύπνος και γι άλλους δεν μπορώ με τίποτα να κοιμηθώ. Όπως και να έχει αυτό το βασανιστικό φαινόμενο εμφανίζεται λόγω διαταραχής του νευρικού συστήματος λόγω κακής διατροφής ή απώλειας θρεπτικών εξαιτίας άγχους και κακής ψυχικής κατάστασης. Πίσω από την αϋπνία πολλές φορές κρύβονται η κατάθλιψη,  κρίσεις πανικού, αγχώδης διαταραχή κι άλλες ψυχικές διαταραχές.

Διαβάστε περισσότερα: Αϋπνία

Παλινδρόμηση οισοφάγου

Η παλινδρόμηση  μπορεί να είναι επώδυνες, ασυντόνιστες κι ακανόνιστες συσπάσεις του οισοφάγου δηλαδή του σωλήνα που ενώνει το στόμα με το στομάχι. Ο οισοφάγος φυσιολογικά πάλλεται συντονισμένα για να μεταφέρει τις τροφές στο στομάχι. Υπάρχουν δυο τύποι παλινδρόμησης, στον ένα οι συσπάσεις είναι ακανόνιστες κι ασυντόνιστες σφίγγοντας τους μύες του οισοφάγου με αποτέλεσμα να μένουν οι τροφές εκεί και στον άλλο τύπο οι συσπάσεις και το σφίξιμο είναι πολύ δυνατά κι επώδυνα όμως το φαγητό περνά στο στομάχι. Μπορεί να συνυπάρχουν κι οι δυο τύποι. Στα συμπτώματα μπορεί να συγκαταλέγονται δυσκολία στην κατάποση τροφών και υγρών, αντανακλαστικοί πόνοι στο στήθος, λαιμό,  χέρι. Επίσης τα συμπτώματα αυτά μπορεί να οφείλονται στην νόσο GERD (ΓΟΠΝ ή Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) ή στην νόσο Αχαλασία νευρολογικού τύπου. ΟΙ κρίσεις πανικού μπορεί να επιφέρουν παρόμοια συμπτώματα.

Πιθανές αιτίες που διερευνούμε:

Διαβάστε περισσότερα: Παλινδρόμηση οισοφάγου

Τριχόπτωση

Τα θέματα που μας απασχολούν για την υγεία των μαλλιών μας μπορεί να είναι πολλά και διαφορετικά  όπως για παράδειγμα τα πολύ λιπαρά ή ξηρά μαλλιά μέχρι το ενοχλητικό πρόωρο χάσιμο, όλα όμως συνδέονται με οργανικές αιτίες και σίγουρα με την διατροφή μας.

Διαβάστε περισσότερα: Τριχόπτωση

Δυσπεψία, καούρα, φούσκωμα

Τα συνήθη συμπτώματα είναι η δυσκολία της χώνεψης με κάψιμο ψηλά ή οπουδήποτε αλλού στο στομάχι, βαριά αίσθηση ακόμη και πολλή ώρα μετά το φαγητό, ρεψίματα, αέρια, φούσκωμα, ναυτία, ανορεξία. 

Πιθανές αιτίες που διερευνούμε:

Διαβάστε περισσότερα: Δυσπεψία, καούρα, φούσκωμα

Αυτοάνοσα νοσήματα

Tα αυτοάνοσα νοσήματα προκύπτουν μετά από διαταραχή του ανοσοποιητικού μας συστήματος το οποίο επιτίθεται εσφαλμένα στους ίδιους μας τους ιστούς καταστρέφοντάς τους και προκαλώντας κάποιο από τα 80 περίπου νοσήματα που έχουν καταγραφεί όπως:

Διαβάστε περισσότερα: Αυτοάνοσα νοσήματα

Coeliac ή Κοιλιοκάκη

Tα αυτοάνοσα νοσήματα προκύπτουν μετά από διαταραχή του ανοσοποιητικού μας συστήματος το οποίο επιτίθεται εσφαλμένα στους ίδιους μας τους ιστούς καταστρέφοντάς τους και προκαλώντας κάποιο από τα 80 περίπου νοσήματα που έχουν καταγραφεί όπως:

Διαβάστε περισσότερα: Coeliac ή Κοιλιοκάκη

Candida

Η μεγάλη ανάπτυξη του μύκητα Candida albicans μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος κυρίως όμως στο έντερο ή τον γυναικείο κόλπο προκαλώντας αφθώδεις λοιμώξεις. Η συχνή χρόνια χρήση αντιβιοτικών είναι πολλές φορές ο κρίσιμος παράγοντας εκδήλωσης.

Διαβάστε περισσότερα: Candida

Κρονς, αυτοάνοση ασθένεια

Κρονς ασθένεια  Crohn’s disease  ελκώδης ή φλεγμονώδης κολίτιδα

Η νόσος Κρονς (Crohn’s) είναι  χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση του εντέρου.

Οι αιτίες πολλές και μεταξύ αυτών οι παρακάτω:

Διαβάστε περισσότερα: Κρονς, αυτοάνοση ασθένεια

Υψηλή χοληστερόλη

Τα καρδιαγγειακά προβλήματα είναι πολύ συχνά πλέον και αυξάνονται σε ανησυχητικό βαθμό στις μοντέρνες κοινωνίες. Η υψηλή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια αναγνωρίζονται σαν οι κύριοι υπεύθυνοι.

Γνωρίστε την χοληστερόλη

Η χοληστερόλη είναι λιπαρή ουσία απαραίτητη για την υγεία των κυτταρικών μεμβρανών που περικλείουν τα όργανα,  τους αδένες και τον εγκέφαλό μας. Αποτελεί επίσης βασικό συστατικό παραγωγής των ορμονών, βιταμινών κι άλλων απαραίτητων συστατικών και λειτουργεί σαν μονωτικό υλικό των νευρικών αξόνων που είναι υπεύθυνοι για την μεταφορά των ερεθισμάτων στο νευρικό μας  σύστημα.

Διαβάστε περισσότερα: Υψηλή χοληστερόλη

Δυσκοιλιότητα

Ίσως ακούγεται περίεργο όμως οι φυσιολογικές κενώσεις μας πρέπει να είναι 2-3 την ημέρα. Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων βασανίζονται από δυσκοιλιότητα που μπορεί να χαρακτηρίζεται από πολύ σκληρά κόπρανα ή μεγάλη διάρκεια κένωσης ή μη ολοκληρωμένες κενώσεις ή κενώσεις 1-2 φορές την εβδομάδα.

 Πιθανές αιτίες που διερευνούμε:

Διαβάστε περισσότερα: Δυσκοιλιότητα

Πολυκυστικές ωοθήκες

Είναι  η συνηθέστερη ορμονική διαταραχή ήδη από την έναρξη της έμμηνου ρύσης και  να προκαλέσει προβλήματα τεκνοποίησης στην αναπαραγωγική ηλικία.

 Πιθανά συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικές ωοθήκες:

Διαβάστε περισσότερα: Πολυκυστικές ωοθήκες

Κολίτιδα ή Ευερέθιστο έντερο

Το ευερέθιστο έντερο είναι πολύ κοινό πλέον θέμα στις μέρες μας, απασχολεί σχεδόν έναν στους  πέντε ανθρώπους.  Στο Nutritional Therapy Athens Clinic αναγνωρίζουμε την πολυπλοκότητα και την εμπλοκή πολλών αιτιών και παραγόντων στην εκδήλωσή του. Συνήθη συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου μπορεί να είναι κοιλιακός πόνος, δυσπεψία, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, βλέννες στα κόπρανα μεταξύ άλλων.

Διαβάστε περισσότερα: Κολίτιδα ή Ευερέθιστο έντερο

Σχιζοφρένεια - Ψυχώσεις

Περίπου ένας στους εκατό ανθρώπους υποφέρει από σχιζοφρένεια με πολλά και διαφορετικά συμπτώματα όπως παραισθήσεις, διαταραγμένη συμπεριφορά/ομιλία αλλά και θετικά όπως έκφραση συναισθημάτων, ευφράδεια. 

Η εφαρμογή της Διατροφικής θεραπείας σε συνδυασμό με την ιατρική παρακολούθηση και την φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα καθώς και τις πιθανές παρενέργειες των φαρμάκων.

Διαβάστε περισσότερα: Σχιζοφρένεια - Ψυχώσεις

e-Books

Σεμινάρια Workshops

Συνεδρίες

The British Association for Nutrition & Lifestyle Medicine

 

To Nutritional Therapy μπορεί να βοηθήσει