• Το καλάθι αγορών είναι άδειο!

Τα καρδιαγγειακά προβλήματα είναι πολύ συχνά πλέον και αυξάνονται σε ανησυχητικό βαθμό στις μοντέρνες κοινωνίες. Η υψηλή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια αναγνωρίζονται σαν οι κύριοι υπεύθυνοι.

Γνωρίστε την χοληστερόλη

Η χοληστερόλη είναι λιπαρή ουσία απαραίτητη για την υγεία των κυτταρικών μεμβρανών που περικλείουν τα όργανα,  τους αδένες και τον εγκέφαλό μας. Αποτελεί επίσης βασικό συστατικό παραγωγής των ορμονών, βιταμινών κι άλλων απαραίτητων συστατικών και λειτουργεί σαν μονωτικό υλικό των νευρικών αξόνων που είναι υπεύθυνοι για την μεταφορά των ερεθισμάτων στο νευρικό μας  σύστημα.

LDL & HDL

Υπάρχουν δυο τύποι λιποπρωτεϊνών η λεγόμενη LDL και η HDL.  Η HDL μεταφέρει την χοληστερόλη από το συκώτι όπου παράγεται και προς αυτό για να διασπαστεί και να αποβληθεί από τα κόπρανα προστατεύοντας την καρδιά και τα αγγεία μας από την συσσώρευση χοληστερόλης και γι αυτό χαρακτηρίζεται ‘καλή’ χοληστερόλη. Η LDL μεταφέρει την χοληστερόλη από το συκώτι στα κύτταρα που την χρειάζονται για τις  σημαντικές εργασίες που αναφέρθηκαν παραπάνω. Αν όμως για κάποιο λόγο συσσωρευτεί μπορεί να προκαλέσει φράξιμο των αρτηριών γιατί κολλά σε αυτά λόγω της κολλώδης σύστασής της. Έτσι πήρε τον χαρακτηρισμό  ‘κακή’ χοληστερόλη. Δεν συμβαίνει τυχαία όμως η συσσώρευση LDL το σώμα μας δεν τρελάθηκε. Ο οργανισμός μας λαμβάνει σήμα ότι έχει φλεγμονές δηλαδή οξείδωση κάτι σαν πληγές στις αρτηρίες του και σπεύδει να παράγει επουλωτικούς παράγοντες όπως είναι η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Χρειαζόμαστε λοιπόν και τους δυο τύπους χοληστερόλης γιατί είναι εξίσου σημαντικές , πρέπει όμως να βρίσκονται σε ισορροπία.

Πώς το Nutritional Therapy Athens Clinic μπορεί να βοηθήσει

Παρακάτω αναφέρεται περιληπτικά η προσέγγιση που ακολουθούμε για την διαχείριση της χοληστερόλης:

  • Ενισχύουμε την γαστρεντερική λειτουργία ώστε η χοληστερόλη να αποβάλλεται σε φυσιολογικό ρυθμό
  • Ενισχύουμε τις  λειτουργίες του συκωτιού που είναι το βασικό όργανο ρύθμισης της  χοληστερόλης
  • Διερευνούμε την ύπαρξη φλεγμονώδης κατάστασης δηλαδή οξειδωτικού στρες στις αρτηρίες και γενικότερα εφαρμόζουμε την Ολοκληρωμένη Διατροφική Στρατηγική εντάσσοντας και τα ειδικά διατροφικά συμπληρώματα
  • Προτείνουμε τροφές που αυξάνουν την HDL μειώνοντας αυτές που μπορεί να αυξήσουν την LDL υπέρμετρα και σε αυτές ανήκουν και τα λευκά άλευρα, τα γλυκά, το αλκοόλ κι ας ακούγεται περίεργο
  • Εντάσσουμε την άσκηση και τεχνικές χαλάρωσης που ταιριάζει στο άτομο υιοθετώντας ένα αρμονικό τρόπο ζωής

 

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της ακόλουθης φόρμας.
Please let us know your name.
Please let us know your email address.
Please let us know your message.
captcha
Invalid Input


e-Books

Σεμινάρια Workshops

Συνεδρίες

The British Association for Nutrition & Lifestyle Medicine

 

To Nutritional Therapy μπορεί να βοηθήσει