• Το καλάθι αγορών είναι άδειο!

Blog

Η καρδιά μας και ολόκληρος ο οργανισμός μας, έχει ανάγκη την Μεθυλίωση.

Ομοκυστεΐνη και Μεθυλίωση. Ώρα για λίγη χημεία που θα αγαπήσετε!

Η Ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ καλύτερα να μην γράψω τον χημικό της τύπο γιατί είναι λίγο ‘βαρύς’ …  Βρίσκεται στο αίμα μας όταν η ισορροπία του οργανισμού μας έχει διαταραχθεί, δεν το παίρνουμε από την διατροφή μας, παράγεται ‘από κακή λειτουργία ’ ας πούμε. Και ποια  είναι η κακή λειτουργία; Η ανεπαρκής Μεθυλίωση που συμβαίνει στον οργανισμό μας. Τι χημεία κι αυτή! Μην πτοείστε θα καταλάβετε παρακάτω και δεν θα σας χρειαστεί η χημεία.

Ανοσοποιητικό: Φρουρός ή εχθρός;

Ενισχύστε τους φρουρούς της άμυνάς μας!

Πως οι φρουροί μας γίνονται εχθροί.

Ανάμεσα σε πολλές έρευνες που έχουν γίνει για την σχέση του ανοσοποιητικού μας συστήματος με την διατροφή ξεχωρίζει μια πρόσφατη έρευνα Αυστραλών επιστημόνων που συσχετίζει άμεσα την διατροφή με την λειτουργία του ανοσοποιητικού.  Ο καθηγητής Charles Mackay που εργάζεται στο Ινστιτούτο Ιατρικών ερευνών  Garvan στο Σύδνεϋ διαπίστωσε την άμεση σχέση των διατροφικών ινών με την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος!Ο καθηγητής λοιπόν αυτός κατέληξε στο παραπάνω συμπέρασμα αφού μελέτησε την σχέση της διατροφή μας με την κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού η οποία ευθύνεται για την εκδήλωση φλεγμονωδών παθήσεων δηλαδή αυτοάνοσων νοσημάτων όπως άσθμα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκας, ερυθηματώδης λύκος, μεγαλοβλαστική αναιμία, θυρεοειδίτιδα Hashimoto, φλεγμονώδες έντερο, διαβήτης Ι, ψωρίαση,  μεταξύ άλλων.

Χοληστερόλη & Πραγματικότητα

Ας υποθέσουμε ότι μόλις πήρατε στα χέρια σας τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος που  αποφασίσατε να κάνετε για να δείτε τι γίνεται… Κατ’ αρχήν καλό θα ήταν να μην πανικοβληθείτε κοιτάζοντας την  ένδειξη Ολική Χοληστερόλη που ίσως δείχνει ‘τσιμπημένη’. Κι αυτό γιατί η Ολική Χοληστερόλη είναι το άθροισμα των δυο γνωστών σας όρων, δηλαδή της ‘κακής’ και  της ‘καλής’ χοληστερόλης όπως ίσως τις έχετε ακούσει.

Σκλήρυνση κατά πλάκας

Σκλήρυνση κατά πλάκας & νευρολογικές διαταραχές αυτοάνοσης αιτίας μπορεί να προκληθούν από βακτηριακές μολύνσεις αυτό λένε 40 τουλάχιστον μελέτες ! Σημαντικός ο ρόλος της Διατροφικής θεραπείας. 

Επιστημονικές έρευνες όπως αναφέρει και η Multiple Sclerosis Journal συνδέουν το βακτήριο Chlamydia pneumonia με βλάβες του νευρικού συστήματος σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας (ΜS). Ας δούμε την περίπτωση 38χρονης μητέρας που παρουσίαζε επί 18 μήνες μούδιασμα στο αριστερό της πόδι και προβλήματα όρασης. Στην μαγνητική τομογραφία διαπιστώθηκε φλεγμονώδης κατάσταση στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και του μυελού και διαγνώστηκε με αυτοάνοσο φλεγμονώδες σύνδρομο όπου το ανοσοποιητικό επιτίθεται εσφαλμένα στον μυελό και στο οπτικό νεύρο. 

Αποτελεσματικά εργαστηριακά τεστ στο σπίτι σας!

Τι είναι τα εργαστηριακά functional tests και πως χρησιμοποιούνται από την επιστήμη της  διατροφικής θεραπείας.

Γιατί Τεστ.

Εφαρμόζοντας μια ορθή ή ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με τα κατάλληλα συμπληρώματα και άλλες φυσικές τεχνικές συνήθως παρατηρείται σημαντική πρόοδος σε πολλά προβλήματα υγείας.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που θα θέλαμε να έχουμε έγκυρα και πολύ συγκεκριμένα στοιχεία από ένα διαγνωστικό Τεστ

Ψωρίαση. Ο ρόλος της διατροφής

Αναγνωρίστε την προκειμένου να την εξοντώσετε!

Μήπως  από καιρό τώρα έχει γίνει ανυπόφορη η κατάσταση με την πιτυρίδα σας ή με ένα σκληρό σημείο στο αγκώνα που όλο ξεφλουδίζει ή στους κόμπους των δακτύλων ή στα γόνατα ή …μπορώ να αναφέρω πολλά σημεία του σώματος που χτυπά η ψωρίαση στην αρχή με ‘τρόπο’ και μετά αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά ανελέητα!

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδη δερματική πάθηση που προσβάλλει περίπου 1 στους 40 ανθρώπους φέρνοντάς την στην 1η θέση στα δερματικά προβλήματα. Όταν πρωτοεμφανίζεται δεν είναι εύκολο να την αναγνωρίσουμε όπως για παράδειγμα στο κεφάλι που την μπερδεύουμε πολλές φορές με την απλή  πιτυρίδα. Πολύ συχνό δυστυχώς και στα παιδιά.  Με τον καιρό κι αν η ψωρίαση δεν θεραπευτεί επαρκώς εξαπλώνεται και στην κυριολεξία ‘τρώει’ το δέρμα μετατρέποντάς το σε σωρούς από φολίδες με φαγούρα και πολύ απωθητική όψη. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των πασχόντων υποφέρουν από κατάθλιψη.

Οξαλικά οξέα η αιτία πολλών ασθενειών

Προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν τα λεγόμενα οξαλικά δηλαδή μια και μόνο ομάδα φυσικών ενώσεων που βρίσκεται σε πολλές τροφές μας & τι μπορούμε να κάνουμε.

Πρόβλημα σακχάρου, φανερό ή κρυφό;

Έτσι απλά… από την απορρύθμιση του σακχάρου έως τους διάφορους τύπους διαβήτη & άλλες διαταραχές υγείας

Φάρμακα με Νου & Γνώση

Τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν έλλειψη θρεπτικών από τον οργανισμό μας.

Πολλά φάρμακα όπως θα δείτε στον Πίνακα που ακολουθεί αντιδρούν χημικά με τα θρεπτικά συστατικά του οργανισμού μας και μπορεί να προκαλέσουν έλλειψη σε μερικά πολύ σημαντικά από αυτά, απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας όπως στις βιταμίνες, τα μέταλλα, τα ιχνοστοιχεία, την καρνιτίνη και άλλα.

Φυσικά συμπληρώματα διατροφής

Τι είναι τα Διατροφικά Συμπληρώματα:

Κατά τον Αμερικανικό οργανισμό DSHEA τα διατροφικά συμπληρώματα συμπληρώνουν την διατροφή μας, περιέχουν ένα ή περισσότερα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα, βότανα, άλλα φυσικά συστατικά (βασιλικό πολτό) και άλλα, καταναλώνονται από το στόμα σε μορφές κάψουλας, ταμπλέτας, σκόνης, υγρού κλπ και φέρουν ετικέτα που τα αναγράφει καθώς και ότι είναι διατροφικό συμπλήρωμα. Δεν υποκαθιστούν την διατροφή.

Άσκηση τώρα

Πώς άραγε μπορεί να καθοριστεί ο βαθμός και η ένταση για τον καθένα μας;

Είναι πραγματική πρόκληση για έναν γιατρό ή άλλον θεραπευτή να προσδιορίσει την κατάλληλη συχνότητα και ένταση για την επίτευξη της βέλτιστης λειτουργικότητας του οργανισμού του ασθενή του (Hewitt M.,2002)

Το κατάλληλο πρόγραμμα για τον καθένα μας δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκο για να είναι επιτυχημένο, στην πράξη η όποια ενεργοποίηση  μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D. Η βιταμίνη που θεωρούσαμε δεδομένη κι όμως δεν είναι.

H βιταμίνη D φαίνεται να είναι πολύ σημαντική στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, των καρδιαγγειακών νοσημάτων του διαβήτη, των μυοσκελετικών πόνων, της χρόνιας αδυναμίας, της κατάθλιψης , πολλών αυτοάνοσων νοσημάτων όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, και κάποιων καρκίνων όπως του εντέρου, του στήθους του προστάτη. Άλλες μελέτες επίσης έδειξαν:

Έντερο με διαρροές. Η αιτία πολλών προβλημάτων

Τα εντερικά τοιχώματα καλύπτονται από την εντερική μεμβράνη που αποτελείται από κύτταρα που συνδέονται μεταξύ τους με ‘σφιχτές ενώσεις’. Τα έντερό μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την υγεία μας μιας και  παίζει σημαντικό ρόλο στην πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων που έχουμε ανάγκη από τις τροφές ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί ως φραγμός στις τοξίνες και τα μικρόβια.

Έχετε ενέργεια;

Πολλοί γιατροί αναφέρουν ότι  δυο στους  πέντε ασθενείς τους παραπονιούνται για έλλειψη ενέργειας και συχνά ακούνε ‘είμαι συνέχεια κουρασμένη/ος’ ή ‘δεν έχω κουράγια’. Είναι συνηθισμένο πλέον πολλοί  άνθρωποι να σηκώνονται με το ζόρι από το κρεβάτι τους το πρωί, να κρατιούνται με το ζόρι στην θέση τους στην δουλειά το μεσημέρι και να ‘βουτάνε’ στον καναπέ το απόγευμα μπροστά στην τηλεόραση μ’ ένα πιάτο μάλλον έτοιμο φαγητό. Αρκετοί περιμένουν το σαββατοκύριακο για να ευχαριστηθούν ύπνο αντί για εκδρομή στην φύση…

Προβλήματα εντέρου και η λύση τους

Είναι άραγε ο ρόλος της διατροφής ασήμαντος ή σπουδαίος στην υγεία του εντέρου μας; Και ενώ η κλασσική ιατρική μάλλον συμφωνεί με τον ασήμαντο ρόλο της διατροφής, η περιβαλλοντική προσέγγιση υπογραμμίζει τον σπουδαίο ρόλο της και αναζητεί τις κρυμμένες αιτίες των δυσλειτουργιών του εντέρου.

e-Books

Σεμινάρια Workshops

Συνεδρίες

The British Association for Nutrition & Lifestyle Medicine