• Το καλάθι αγορών είναι άδειο!

Τα κορυφαία της Ορθής Διατροφής

Σημαντικές διατροφικές πληροφορίες και όχι μόνον.

1. Η ποικιλία, η γεύση και γενικότερα η απόλαυση των τροφών είναι απαραίτητα συστατικά για ένα επιτυχημένο τρόπο διατροφής που διαρκεί και δεν εγκαταλείπεται ξανά και ξανά.

2. Το νερό είναι ζωτικής σημασίας και τα 2 λίτρα κατανάλωσης της ημέρας είναι το ελάχιστο ενώ όταν ο καιρός είναι ζεστός ή γυμναζόμαστε αυτή η ποσότητα μπορεί να αυξηθεί.

3. Οι τροφές που παράγονται με φυσικό ή βιολογικό τρόπο δεν εκτίθενται σε χημικά, είναι πλούσιες σε θρεπτικά στοιχεία και έχουν καλύτερη γεύση.  Ενημερωθείτε λοιπόν σχετικά με την ποιότητα των τροφών σας από την παραγωγή τους έως το πιάτο σας.

Θα έχετε ακούσει την σοφή παροιμία ‘κάθε πράγμα στον καιρό του κι κολιός τον Αύγουστο’. Πράγματι εάν σεβαστούμε την εποχικότητα των τροφών θα απαλλάξουμε τον οργανισμό μας από πολλές τοξίνες και χημικά όπως για παράδειγμα τα επιπλέον φυτοφάρμακα, ορμόνες, λιπάσματα που χρησιμοποιούνται στα λαχανικά εκτός εποχής. Και για του λόγου το αληθές, θα τρώγατε ευχάριστα το  κρύο καρπούζι  το καταχείμωνο; Έχει καμιά σχέση γευστικά η ντομάτα του χειμώνα με αυτήν του καλοκαιριού; Ας οξύνουμε λίγο περισσότερο τις γευστικές μας ικανότητες αναζητώντας την απλότητα και καθαρότητα των γεύσεων η οποία στην περίπτωση των σαλατικών παραμένει αναλλοίωτη χωρίς ντρέσσινκ και σάλτσες για να την απολαύσουμε πραγματικά αλλά και για να πάρουμε τα πολύτιμα θρεπτικά που χρειαζόμαστε επειδή η φύση έχει φροντίσει να ‘φορτώσει’  τους καρπούς της όταν είναι στον καιρό τους και μόνο τότε!Όσο για τα βιολογικά τρόφιμα, έρευνες έδειξαν ότι είναι πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά και κυρίως σε πολύτιμα και ιδιαίτερης σημασίας για τον οργανισμό μας μέταλλα και ιχνοστοιχεία, σε σχέση με τα συμβατικά λαχανικά και φρούτα, ενώ είναι απαλλαγμένα από ισχυρά φυτοφάρμακα και άλλα χημικά που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια αλλά και στην αποθήκευση-διατήρηση των καρπών. Μπορείτε να είστε προσεκτικοί με τις ετικέτες τους ώστε να βεβαιωθείτε για την αυθεντικότητα των βιολογικών προϊόντων. Εάν θέλετε περισσότερη ενημέρωση σχετικά επισκεφθείτε τον ιστοχώρο:http://www.greenpeace.org/greece

4. Εάν ο ειδικός επιστήμονας διατροφής συστήσει συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο λόγω κάποιων προβλημάτων όπως η αναιμία, η υψηλή χοληστερόλη, η συχνή εκδήλωση φλεγμονών ή για την διαχείριση του βάρους, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να μπορεί να το ακολουθεί με σχετική ευκολία και να συζητούνται τυχόν αλλαγές ή προσθήκες εφόσον κρίνεται απαραίτητο ώστε να μην εγκαταλείπεται αυτό. Είναι κατανοητό πως κανένα διατροφικό πλάνο δεν θα πρέπει  να είναι τόσο αυστηρό ώστε να μην μπορεί ο άνθρωπος να το ακολουθήσει ή να αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα όπως απέχθεια σε συγκεκριμένες τροφές, διάρροια, φούσκωμα ή άλλα.

5. Η καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον  πέντε με επτά διαφορετικών λαχανικών και τριών ειδών φρούτα θα αποδώσουν στον οργανισμό μας μεγάλο αριθμό βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων, αντιοξειδωτικών, απαραίτητων λιπαρών οξέων και φυτικών ινών. Για παράδειγμα το λάχανο, το μπρόκολο και η τομάτα συμβάλλουν στην μείωση της εκδήλωσης φλεγμονών, τα όσπρια περιέχουν φυτο-οιστρογόνα που βοηθούν την ορμονική μας ισορροπία, τα πικρά ιταλικά ραδίκια και τα λαχανάκια Βρυξελλών βοηθούν την αποτοξινωτική ικανότητα του συκωτιού, η πηκτίνη των μήλων συμβάλλει στην μείωση της χοληστερόλης και το σέλινο και η σελινόριζα στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και των αλάτων που επικάθονται  στις αρθρώσεις. Ένα δυο πορτοκάλια, δυο τρία φλιτζάνια συνδυασμό πολύχρωμων λαχανικών, κίτρινων  όπως το καλαμπόκι - πορτοκαλί όπως το καρότο - κόκκινων όπως το μαρούλι δυο τουλάχιστον φλιτζάνια πράσινα φυλλώδη παράδειγμα μαρούλι, χόρτα, σπανάκι, ένα φλιτζάνι τουλάχιστον από λάχανο ή κουνουπίδι ή μπρόκολο, λίγο κρεμμύδι και σκόρδο είναι καλό να συμπεριλαμβάνονται στην καθημερινή μας διατροφή γιατί έχουν αντιοξειδωτική και λιποδιαλυτική δράση. Τα φρούτα προτιμήστε να τα τρώτε ολόκληρα, αντί για χυμό για να πάρετε όλα τα θρεπτικά και τις φυτικές ίνες τους.Τα λαχανικά καλό είναι να ετοιμάζονται στον ατμό ή ψιλοκομμένα στο αντικολλητικό σκεύος ή στο φούρνο αρκεί να μην ψήνονται για πολλή ώρα και καταστρέφονται τα θρεπτικά συστατικά τους.

6. Τα τρόφιμα που μας αποδίδουν κυρίως ενέργεια είναι οι υδατάνθρακες και προτιμάμε να είναι σύνθετοι, ή πιτυρούχα ή ολικής άλεσης ή μαύρα ή εναλλακτικά όπως ρεβιθάλευρο, αλεύρι κεχριού, κινόα, αμάρανθου. Θα ξέρετε ήδη ίσως ότι αποφεύγουμε τα λευκά άλευρα και προϊόντα τους όπως λευκό ψωμί, γλυκίσματα, πίττες, το λευκό ρύζι και στην θέση τους βάζουμε τα μαύρα ή καστανά αντίστοιχα.  Ακόμη και την λευκή ζάχαρη αντικαταστήστε την με σκούρα κι αυθεντική ή στέβια σκόνη.  Οι λευκοί υδατάνθρακες όπως το λευκό αλεύρι  έχουν υποστεί επεξεργασία για να απομακρυνθούν ο φλοιός και το σπέρμα των καρπών διατηρώντας το υψηλό θερμιδικό τους φορτίο χάνοντας όμως τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους για παράδειγμα τα αμινοξέα που ο οργανισμός μας φτιάχνει τις πρωτεΐνες του από αυτά, ιχνοστοιχεία όπως το Σελήνιο απαραίτητο για την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς και άλλα. Επίσης οι λευκοί ή αλλιώς ‘άδειοι’ υδατάνθρακες δίνουν την αίσθηση της γρήγορης νίκης κατά της πείνας δεν διαρκεί όμως για πολύ αυτή η ευχάριστη αίσθηση του κορεσμού και γρήγορα αντικαθίσταται με αδυναμία, εκνευρισμό κι άλλα δυσάρεστα συναισθήματα γιατί το σάκχαρο του αίματος κάνει ‘βουτιές’ ανεβαίνοντας κατακόρυφα με την κατανάλωση και πέφτοντας κατακόρυφα λίγο μετά. Αντίθετα, οι σύνθετοι υδατάνθρακες όπου εκτός από τα ολικής άλεσης και το καστανό ρύζι συγκαταλέγονται και τα όσπρια, τα φρούτα, οι ωμοί ξηροί καρποί και σπόροι, η πατάτα μας προσφέρουν σταθερά την ενέργεια που χρειαζόμαστε, μειώνουν την πείνα φυσιολογικά και μας απαλλάσσουν από την συνεχή λαιμαργία για γλυκά που βασανίζει  πολλές γυναίκες.

7. Εξασφαλίζουμε καθημερινά αρκετή ποσότητα φυτικών ινών από τρόφιμα ολικής άλεσης, λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ωμούς ξηρούς καρπούς και σπόρους. Σχετικές έρευνες έδειξαν ότι οι φυτικές ίνες ευνοώντας την ανάπτυξη της φιλικής χλωρίδας του εντέρου συμβάλλουν στην ισορροπία των οιστρογόνων και την μείωση εκδήλωσης προεμμηνορρυσιακού και κακοήθειας.

 8.  Ας μην φοβόμαστε τα λιπαρά στην διατροφή μας αρκεί να είναι κυρίως τα ‘καλά’ ή ακόρεστα ή απαραίτητα λιπαρά. Και ποια είναι τα ‘καλά’; Τα ξέρετε ίσως τα έχετε ακούσει πολλές φορές και είναι τα Ωμέγα 3, Ωμέγα 6. Όσες φορές και να τα ακούσετε μάλλον σας ωφελεί αφού είναι τόσο σημαντικά για την υγεία μας. Είναι απαραίτητα, εξάλλου το εννοήσατε από το όνομά τους, για την εύρυθμη λειτουργία των περισσοτέρων συστημάτων μας συμπεριλαμβανομένων των νεφρών, του συκωτιού, του θυρεοειδούς, της καρδιάς και του κυκλοφοριακού, του εγκέφαλου, της επιδερμίδας, του ανοσοποιητικού και του αναπαραγωγικού συστήματος. Τα τελευταία χρόνια οι γιατροί του Αγγλικού δημόσιου συστήματος υγείας συνταγογραφούν Ωμέγα 3 λιπαρά για όσους έχουν ήδη υποστεί καρδιακή προσβολή γιατί γνωρίζουν ότι μπορεί να μειώσει κατά 50% την πιθανότητα επανεμφάνισής του!             Θα αναρωτιέστε τώρα βέβαια, τα υπόλοιπα δηλαδή τα κορεσμένα λιπαρά όπως το κρέας, το βούτυρο, τα γαλακτοκομικά, η καρύδα, το φοινικέλαιο είναι τα ‘κακά’ λιπαρά; Δεν είναι έτσι ακριβώς ας μην βιαστούμε να τα απορρίψουμε μιας και είναι σημαντικά δομικά στοιχεία όλων των κυτταρικών μας μεμβρανών καθώς επίσης εάν δεν χρησιμοποιηθούν άμεσα λειτουργούν σαν αποθηκευμένη ενέργεια στον λιπώδη μας ιστό έτοιμη για χρήση μόλις την χρειαστούμε. Ξέρετε κάτι; δεν ονομάζονται απαραίτητα λιπαρά όχι γιατί δεν τα χρειαζόμαστε αλλά γιατί μπορεί ο οργανισμός μας να τα παράγει μόνος του, εφόσον τα χρειαστεί, συνδυάζοντας τα λίπη με τα σάκχαρα και το άμυλο. Όταν η κατανάλωσή τους όμως είναι υπερβολική κατηγορούνται για τον κίνδυνο πρόκλησης  υψηλής χοληστερόλης και προβλημάτων καρδιάς όπως και για παχυσαρκία και διάφορες μορφές εκφυλισμού και καρκίνων. Η υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων είπαμε, μην πανικοβάλλεστε. Δεν χρειάζεται να στερηθούμε αγαπημένες τροφές χρειάζεται μέτρο για άλλη μια φορά και ποιότητα όπως επιλέγοντας γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, άπαχο κρέας, κοιτώντας πολύ προσεκτικά τις ετικέτες των διάφορων προϊόντων που αγαπάτε σχετικά με το περιεχόμενό τους σε λίπος και μάλιστα σε πολλά από αυτά θα βρείτε να αναγράφονται ξεχωριστά τα ακόρεστα και τα κορεσμένα λιπαρά. Δεν είναι απλά τέλειο να μπορούμε να ξέρουμε κι εμείς λίγα για αυτά που τρώμε; Η εποχή της πληροφορίας βλέπετε… Διαδίκτυο και άπειρες έγκυρες πηγές, άφθονα βιβλία και περιοδικά, ετικέτες τροφίμων με ότι σχεδόν χρειάζεται να μάθουμε!

Όσο σημαντικό είναι να λαμβάνουμε από την τροφή μας αρκετά ‘απαραίτητα’ ή ακόρεστα λιπαρά άλλο τόσο σημαντικό είναι να τα προστατεύουμε από την οξείδωση μιας και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε αυτήν.  Η κατανάλωση αντιοξειδωτικών είναι κρίσιμος παράγοντας της διατήρησης των ευεργετικών ιδιοτήτων των ακόρεστων λιπαρών και μπορούμε να τα λάβουμε από τροφές όπως τα φρούτα, το μπρόκολο, το σκόρδο, η τομάτα, το σπανάκι, τα καρότα, τα ολικής άλεσης.  Γενικά, όλα τα τρόφιμα καθώς και τα λάδια που περιέχουν αντιοξειδωτικά πρέπει να αποθηκεύονται και να μαγειρεύονται σωστά ώστε να ελαχιστοποιείται η έκθεσή τους στις υψηλές θερμοκρασίες, το φως και τον αέρα που τα καταστρέφει.

9. Προσπαθήστε να καταναλώνετε τα γαλακτοκομικά με μέτρο γιατί από την μια πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι είναι από τους πλουσιότερες τροφές και θα πρέπει να καταναλώνονται σε ποσότητες και από την άλλη πολλοί άνθρωποι έχουν δυσανεξία ή σε κάποιο βαθμό ευαισθησία ή ακόμη και τροφική αλλεργία και θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Οι ευαισθησίες μπορεί να εκδηλωθούν στην λακτόζη (σάκχαρο), την καζεΐνη ή την β-λακτογλοβουλίνη (πρωτείνες), όλα συστατικά των γαλακτοκομικών. Μπορείτε να διαπιστώσετε τέτοιου είδους τροφικές ευαισθησίες σε διάφορα συστατικά τροφών ή και τροφές κάνοντας κάποια εργαστηριακά  τεστ όπως το Τεστ τροφικές δυσανεξίες που γίνονται πολύ εύκολα κι απλά από το σπίτι. Όσο για τις τροφικές αλλεργίες υπάρχουν επίσης ειδικά τεστ που μπορεί να σας ενημερώσει σχετικά ο ειδικός επιστήμονας διατροφής ή ο γιατρός.

10. Εξασφαλίζουμε συχνή κατανάλωση ικανοποιητικής ποσότητας ποιοτικής πρωτεΐνης συνδυάζοντας στα γεύματά μας τροφές όπως ψάρι, αυγά, κρέας, γαλακτοκομικά, όσπρια, ξηροί καρποί, σπόροι και τα βούτυρά τους όπως αμυγδαλοβούτυρο, φουντουκοβούτυρο. Εξάλλου όλες οι ορμόνες μας έχουν βασικό δομικό συστατικό τους τις πρωτεΐνες. 

11. Ας αποκτήσουμε γνώση σχετικά με τον σπουδαίο ρόλο των μετάλλων όπως του Σιδήρου, Ασβεστίου, Μαγνησίου, Ψευδάργυρου στον οργανισμό μας και στις ορμόνες μας.  Για παράδειγμα το Μαγνήσιο εμπλέκεται στην ανισορροπία ή αλλιώς τα σκαμπανεβάσματα του σακχάρου του αίματος και στις  πολυκυστικές ωοθήκες ενώ ο Ψευδάργυρος στην εκδήλωση του πολύ βασανιστικού προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου, της  χαμηλής γονιμότητας και άλλων.

12. Λιγότερο φαγητό και περισσότερο ποιοτικό είναι μια νέα αρχή που μπορούμε να υιοθετήσουμε στους μοντέρνους καιρούς της αφθονίας και της υπερκατανάλωσης που διανύουμε. Η πολυφαγία σχετίζεται με την παχυσαρκία και αυτή με πολλές ασθένειες όπως καρδιακά νοσήματα, προβλήματα πεπτικού συστήματος, πέτρες στην χολή, διαβήτης μεταξύ άλλων πολλών και δυσάρεστων καταστάσεων.

13. Σχετικές μελέτες που έγιναν με αντικείμενο την επιστήμη της διατροφής κατέληξαν ότι το διατροφικό πλάνο κάθε ατόμου πρέπει να είναι διαφορετικό όπως όλοι μας είμαστε διαφορετικοί και με διαφορετικές ανάγκες. Οι διάφορες ‘θαυματουργές’ δίαιτες που κατά καιρούς διαβάζουμε σε περιοδικά, βιβλία ή άλλα έντυπα μπορεί να έχουν καλά στοιχεία όμως δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις ιδιαίτερες ανάγκες του καθενός μας που μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας απλά, όπως η δυσπεψία ή τροφική δυσανεξία έως και πιο σύνθετα όπως αναιμία,  καρδιαγγειακά προβλήματα ή τροφικές αλλεργίες. Επίσης ακούμε συχνά ότι τα γαλακτοκομικά κάνουν καλό στα οστά μας, έρευνες όμως έδειξαν ότι περιπτώσεις ανθρώπων που αντιμετώπιζαν δυσανεξία σε αυτά είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης οστεοπόρωσης ή  οστεοαρθρίτιδας μεταξύ άλλων!

14. Περιορισμός κατανάλωσης της ζάχαρης και αλατιού. Η ζάχαρη αποτελεί πλέον ένα πολύ μεγάλο μέρος της διατροφής μας είτε σε γλυκίσματα, αναψυκτικά, χυμούς, αφεψήματα είτε ‘κρυφή’ σε τρόφιμα όπως σάλτσες, κονσέρβες λαχανικών, νιφάδες δημητριακών, μαγιονέζες, τουρσιά, παξιμάδια και άλλα. Η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης φαίνεται να συνδέεται με την στεφανιαία νόσο, την υπέρταση, την υψηλή χοληστερόλη και τριγλυκερίδια, υπερκινητικότητα στα παιδιά, υπογλυκαιμία, έλλειψη μετάλλων, πέτρες στην χολή, αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εκφυλισμών όπως ο καρκίνος του μαστού, διαταραχή του ανοσοποιητικού μεταξύ άλλων.  Εκτός από την προσθήκη αλατιού στο φαγητό η αυξημένη κατανάλωσή του μπορεί να οφείλεται και σε τρόφιμα όπως τυριά, λουκάνικα, αλλαντικά, κονσέρβες, μπισκότα, αλοιφές(spread) και άλλα. Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού φαίνεται να συνδέεται με την υψηλή πίεση, την έλλειψη μετάλλων κλπ.

15. Περιορισμός κατανάλωσης των καφεΐνούχων ροφημάτων, αναψυκτικών, ποτών και άλλων.  Θα καταλάβατε ότι εννοούμε τον καφέ και ποτά ή γλυκά με καφέ, τσάι, αναψυκτικά τύπου κόλα, και λιγότερο το κακάο και την σοκολάτα. Σχετικές έρευνες έδειξαν ότι τα καφεΐνούχα μπορεί να επιφέρουν εκνευρισμό και αϋπνία ενώ μπορεί και να αυξήσουν τα λιπίδια του αίματος (χοληστερόλη) και την πίεση.  Με την πάροδο του χρόνου η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εκδήλωσης οστεοπόρωσης λόγω της αυξημένης αποβολής μετάλλων όπως του Ασβεστίου και του Μαγνησίου που είναι από τα κύρια συστατικά των οστών μας. Σε σχετικές έρευνες  η υπερβολική κατανάλωση φαίνεται να συνδέεται με γυναικολογικά προβλήματα όπως ενδομητρίωση, ινομυώματα, προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, λανθάνων εκφυλισμό στήθους, χαμηλή γονιμότητα. Τα προβλήματα αυτά μπορεί να εκδηλωθούν με την καθημερινή κατανάλωση δυο φλιτζανιών καφέ ή τεσσάρων μαύρο τσάι!

16. Μείωση της κατανάλωσης του αλκοόλ το οποίο μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει πολλά προβλήματα υγείας όπως υπέρταση, καρδιακή νόσο, ασθένειες του συκωτιού, καρκίνο. Επίσης μπορεί να στερήσει τον οργανισμό μας από πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία όπως το Ασβέστιο, το Μαγνήσιο, το Κάλιο, τον Ψευδάργυρο και βιταμίνες όπως τις  Α, σύμπλεγμα Β, C, και ειδικότερα την Β1 απαραίτητη για τον μεταβολισμό των οιστρογόνων.  Οι γυναίκες λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητας του σώματός τους σε νερό επηρεάζονται από το αλκοόλ περισσότερο από ότι οι άνδρες. Ξέρετε… το νερό διαλύει το αλκοόλ στο αίμα.

17. Προτιμήστε τροφές που οι έρευνες έδειξαν ότι μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης εκφυλισμών και καρκίνων. Αυτές οι τροφές είναι τα:  

Α)Φρούτα και τα λαχανικά. Έλληνες ερευνητές έδειξαν ότι όσες γυναίκες καταναλώνουν λίγα λαχανικά έχουν δέκα φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου των μαστών από ότι αυτές που καταναλώνουν υψηλές ποσότητες!Επίσης βρέθηκε ότι όταν αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνες Α, C, Ε, και το β-καροτένιο, το Σελήνιο δρουν όλα μαζί (συνεργιστικά) και συνδυάζονται και με άλλα θρεπτικά στοιχεία  μπορεί να μπλοκάρουν την πορεία ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων. Πιο συγκεκριμένα: Λαχανικά  1. οικογένεια των σταυρανθών δηλαδή λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών κλπ  2. Κρεμμύδι, σκόρδο 3. Τα κόκκινα, κίτρινα, πορτοκαλί λαχανικά όπως παντζάρι, ντομάτα, καρότο, γλυκοπατάτα, κολοκύθα 4. Τα σκουροπράσινα φυλλώδη όπως μαϊντανός, σπανάκι κλπ.  Φρούτα Πεπόνι, εσπεριδοειδή όπως το πορτοκάλι και μανταρίνι, βερίκοκο, μήλο, σταφύλι, φράουλα, βατόμουρα γενικότερα σκεφτείτε πάλι το κόκκινο, το κίτρινο το πορτοκαλί χρώμα.

Β)Πράσινο τσάι σε μέτριες ποσότητες.

Γ)Οι φυτικές ίνες των δημητριακών ολικής άλεσης και προϊόντων τους, του καστανού ρυζιού του καλαμποκιού, των όσπριων, των ξηρών καρπών και σπόρων, των φρούτων και των σπόρων του Ψύλλιου (Psyllium ή πεντάνευρο)που μπορείτε να το βρείτε στα φαρμακεία και τα καταστήματα υγιεινών τροφών.

 Δ) Το φυσικό γιαούρτι κι άλλα γαλακτοκομικά που έχουν ‘ζυμωθεί’  από γαλακτοβάκιλους (προβιοτικά). Τα  προϊόντα επίσης όπως συγκεκριμένα διατροφικά συμπληρώματα ή λειτουργικά τρόφιμα που έχουν αυτούς τους μικροοργανισμούς (προβιοτικά) καθώς και το ειδικό υπόστρωμα ανάπτυξής τους (πρεβιοτικά).

ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ- ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Η καθημερινή γυμναστική μέτριας έντασης και διάρκειας κι όχι εξαντλητική όπως το κολύμπι, το τρέξιμο, η ποδηλασία ή το γρήγορο περπάτημα μπορεί να βοηθήσει στην ισορροπία του σακχάρου του αίματος και κατά συνέπεια στην ορμονική ισορροπία. Οι ασκήσεις με βάρη μπορεί να βοηθήσουν την ορμονική ισορροπία και να μειώσουν  την εκδήλωση φλεγμονών που αυξάνουν  τα επίπεδα οιστρογόνων όπως έδειξαν σχετικές μελέτες.

Αντίθετα, η υπερβολική άσκηση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ορμονική μας ισορροπία και ειδικότερα προβλήματα στον γυναικείο κύκλο, στην γονιμότητα και στην οστική πυκνότητα.  ‘Παν μέτρον άριστον’ καταλήγουμε και πάλι…

Η γιόγκα και άλλες τεχνικές εκγύμνασης που συνδυάζουν την αυτοσυγκέντρωση και τον διαλογισμό μπορεί να βοηθήσουν στην διαχείριση του άγχους το οποίο αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών στρες όπως η κορτιζόλη  εις βάρος της παραγωγής των γενετήσιων ορμονών όπως αναφέρθηκε παραπάνω αυξάνοντας τις πιθανότητες κυριαρχίας των οιστρογόνων.

 Και σε άλλα με υγεία!

 

                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                         

 

e-Books

Σεμινάρια Workshops

Συνεδρίες

The British Association for Nutrition & Lifestyle Medicine

 

To Nutritional Therapy μπορεί να βοηθήσει