• Το καλάθι αγορών είναι άδειο!

Νευρική ανορεξία: ο σπουδαίος ρόλος της διατροφής στην λύση της.

Η Νευρική ανορεξία είναι μια πολύ σοβαρή διαταραχή που ξεκινά συνήθως στην εφηβεία. Χαρακτηρίζεται από έντονο φόβο για επιπλέον κιλά στο σώμα, την συνεχή επιθυμία για απώλεια βάρους, την διαταραγμένη αίσθηση της εικόνας του σώματος και αμηνόρροια.

Παλιότερα υπήρχε η άποψη ότι το άτομο ‘επέλεγε’ να μπει σε αυτήν την διαταραγμένη κατάσταση όταν υπήρχαν προβλήματα στις σχέσεις με την οικογένεια ίσως λόγω της  εμφάνισής της κυρίως στην εφηβεία. Θεωρίες της ψυχολογίας περιγράφουν την διαταραχή αυτή σαν ένα μηχανισμό αντίστασης μπροστά σε πολλές και σπουδαίες αλλαγές όπως την σεξουαλική ωρίμανση, την δύσκολη φάση της απεξάρτησης από τους γονείς και το σπίτι. Αυτές και άλλες θεωρίες είναι δύσκολο να αποδειχτούν και δεν μπορεί να αποτελέσουν νέα έρευνα με βιολογικό υπόβαθρο. Νεότερες έρευνες όπως αυτή με πάνω από 31.000 δίδυμα έδειξαν την μεγάλη συμμετοχή του παράγοντα της κληρονομικότητας στην εκδήλωση των Διαταραχών λήψης τροφής όπως είναι η Νευρική ανορεξία και η Βουλιμία.Η ιατρική κοινότητα δεν έχει ακόμη αποφανθεί για τις αιτίες πρόκλησης της διαταραχής ανέπτυξαν όμως θεωρίες σχετικά με την διαταραγμένη λειτουργία του κύριου ορμονικού μας άξονα Υποθάλαμος-Υπόφυση-Επινεφρίδια, Γονάδες, Θυρεοειδής καθώς και των νευροδιαβιβαστών Σεροτονίνη, Ντοπαμίνη, Επινεφρίνη.

Οι ασθενείς με Νευρική ανορεξία συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πιο δύσκολες και περιπλεγμένες περιπτώσεις για την επιτυχή έκβαση της θεραπείας τους. Τουλάχιστον στο 80% των ασθενών αυτών συνυπάρχουν διάφορες ψυχιατρικές διαταραχές αλλά και κατάχρηση ουσιών.  Μερικές από τις πιο συνηθισμένες ψυχιατρικές παθήσεις που περιπλέκουν περισσότερο την κατάσταση αλλά και την αντιμετώπιση της  Νευρικής ανορεξίας είναι η Κατάθλιψη, οι Κρίσεις πανικού, η διαταραχή έντονης Ανησυχίας (Αγχώδης διαταραχή), οι Διαταραχές προσωπικότητας, η Διπολική διαταραχή, η  Διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα, η Ψυχαναγκαστική διαταραχή.

Οι θεραπείες  σήμερα

Η εισαγωγή σε νοσοκομείο για ασθενείς που κρίνεται απαραίτητο. Το μοντέλο που λειτουργεί πολύ καλά συνήθως είναι πολύπλευρο και συμπεριλαμβάνει ιατρική παρακολούθηση, ατομική θεραπεία, ψυχολογική δουλειά κι αν ο ασθενής είναι κάτω των 18ετών οικογενειακή θεραπεία. Η Γνωσιακή - Συμπεριφορική  θεραπεία (Cognitive- Behavioral Therapy)μπορεί να βοηθήσει επίσης σε άτομα που δεν έχουν πολύ σοβαρά ψυχιατρικά θέματα. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε ένα άρθρο στην Εφημερίδα της Αμερικάνικης Ψυχιατρικής που υποστηρίζει ότι η Υποστηρικτική Θεραπεία μπορεί να υπερέχει της Γνωσιακής στην θεραπεία της Νευρικής ανορεξίας.

Η φαρμακευτική αγωγή για την Νευρική ανορεξία είναι πολύ περιορισμένη ακόμη. Δεν έχουμε ενδείξεις για την χρησιμότητα των αντικαταθλιπτικών όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Ιατρικού Συλλόγου της Αμερικής. Ωστόσο στο 60% των ασθενών χορηγούνται κι ας μην έχουν αποτελέσματα. Πρόσφατα επίσης φάνηκε ότι κάποια φάρμακα αντιψυχωτικά αποκατέστησαν το βάρος και μείωσαν τα συμπτώματα της έντονης ανησυχίας και τις παραισθήσεις που προκαλούσε η αποτυχία της θεραπείας.

Το Αναφερόμενο-Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (rEEG) είναι μια πολύ νέα και πρωτοπόρος μέθοδος που χρησιμοποιείται για πάνω από 10 χρόνια στις Διαταραχές λήψης τροφής και βοηθά τους ψυχίατρους σε στοχευόμενη φαρμακευτική αγωγή. Οι γιατροί με αυτόν τον τρόπο μπορούν και παρακολουθούν την επίδραση της φαρμακευτικής αγωγής και προχωρούν ανάλογα με τυχόν αλλαγές ώστε να επιτύχουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Σε μια σχετική έρευνα στην Καλιφόρνια όπου συμμετείχαν πάνω από 150 ασθενείς το 80% αυτών που παρακολουθούνταν με την μέθοδο αυτή είχαν θετική ανταπόκριση στην φαρμακευτική αγωγή.

Η εξατομίκευση της Ορθής Διατροφής φέρνει αποτελέσματα

Η Νευρική ανορεξία χαρακτηρίζεται από την σοβαρή απώλεια σωματικού βάρους από την προσωπική επιλογή του ατόμου να λιμοκτονήσει ενώ ακόμη δυστυχώς δεν έχουν γίνει αρκετές έρευνες στην εμφάνιση συμπτωμάτων από ελλείψεις βιταμινών και άλλων θρεπτικών ώστε να η ειδική διατροφή να ενσωματωθεί στην θεραπεία. Οι ασθενείς με Νευρική ανορεξία είναι προφανώς υποσιτισμένοι , πολύ σπάνιο όμως θα συναντήσουμε διατροφικές συστάσεις από τους ειδικούς πέραν της λήψης μιας πολυβιταμίνης και ασβεστίου.

Μελέτες ήδη από το 1970 έδειξαν ότι η έλλειψη Ψευδαργύρου μπορεί να συμβάλλει στην εκδήλωση της Νευρικής ανορεξίας. Τα συμπτώματα της έλλειψης  Ψευδάργυρου συμπεριλαμβάνουν μειωμένη όρεξη, χάσιμο βάρους, μειωμένη και περίεργη αίσθηση της γεύσης , κατάθλιψη και αμηνόρροια και παρατηρούνται τα ίδια και στην Νευρική ανορεξία. Τυχαίο; Ο Ψευδάργυρος είναι ένα από τα ιχνοστοιχεία με πολύ μεγάλη περιεκτικότητα στον εγκέφαλο. Το κρέας και τα ψάρια είναι οι καλύτερες πηγές ενώ οι τροφές από σπόρους δημητριακών (αλεύρι και προϊόντα του, ζυμαρικά, νιφάδες δημητριακών κλπ) μπορεί να παρεμποδίσουν την απορρόφησή του. Οι έφηβοι συνήθως τρώνε φαγητά φτωχά σε Ψευδάργυρο και πλούσια σε τροφές  που εμποδίζουν την απορρόφησή του! Κλινικές έρευνες υποστηρίζουν την χρήση Ψευδαργύρου στην θεραπεία της Νευρικής ανορεξίας η ιατρική όμως κοινότητα ακόμη δεν έχει συμπεριλάβει την ενσωμάτωση του  στην κλασσική θεραπεία.

Στα άτομα με Νευρική ανορεξία  παρατηρείται επίσης  ελλείψεις των βιταμινών του συμπλέγματος Β, και  των απαραίτητα λιπαρά οξέα Ω3 και Ω6 όπου νέες έρευνες έδειξαν τον σπουδαίο ρόλο τους στις εγκεφαλικές λειτουργίες. Οι ασθενείς με Νευρική ανορεξία αποφεύγουν για πολύ μεγάλο διάστημα την λήψη λιπαρών με συνέπεια την έλλειψή τους και τις σημαντικές συνέπειες στον εγκέφαλό τους. Τα λιπαρά οξέα Ω3 βρίσκονται κυρίως στα ψάρια κι ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα παράγει. Παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των νευρικών μας κυττάρων από την παιδική μας ηλικία και σε όλη μας την ζωή. Η έρευνα μάλιστα έχει δείξει την άμεση σχέση που έχει η έλλειψη των απαραίτητων λιπαρών οξέων με την εμφάνιση πολλών σωματικών και ψυχικών ασθενειών. Μερικές από αυτές είναι η Κατάθλιψη, η Διαταραχή έλλειψης αυτοσυγκέντρωσης και υπερκινητικότητας, η Διπολική διαταραχή κλπ. Σύγχρονη έρευνα  έδειξε βελτίωση της κατάστασης των ασθενών με Νευρική ανορεξία όταν στο πρωτόκολλο θεραπείας τους υπήρχε και 1γραμμάριο  απαραίτητων λιπαρών οξέων σε μορφή συμπληρώματος διατροφής. 

Βοτανικά σκευάσματα

Το βότανο Rhodiola χρησιμοποιείται παραδοσιακά στην Ουκρανία, πρώην Σοβιετική Ένωση, Σερβία, Κίνα για τις ιδιότητές του να αυξάνει την ενέργεια και την αντοχή στο στρες. Φαίνεται να ενισχύει την σωματική και πνευματική μας λειτουργία, το ανοσοποιητικό μας σύστημα, την μνήμη καθώς και την αντίστασή μας στην κατάθλιψη.

Το βότανο Saint John’s wort έχει ακουσθεί για την χρήση του στην ελαφρά κατάθλιψη όταν αρκετοί γιατροί στην Ευρώπη το δοκίμασαν. Έρευνες έδειξαν την σχέση της υπερικίνης ουσίας του βότανου με την δυνατότητα  ρύθμισης των νευροδιαβιβαστών όπως της Σεροτονίνης που εμπλέκεται στην εμφάνιση της κατάθλιψης.

Το βότανο Kava χρησιμοποιούταν για αιώνες από λαούς των νησιών του Ειρηνικού για την ελαφρά αγχώδη διαταραχή, κατάθλιψη, την υπερένταση, την αϋπνία ενώ αυξάνει την κοινωνικότητα, την μνήμη μεταξύ άλλων.

Το βότανο Siberian Ginseng χρησιμοποιείται εδώ και 2000 χρόνια από την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική καθώς και από τους Σοβιετικούς για τις θετικές ιδιότητές τους σε αναπνευστικά προβλήματα και κρυολογήματα, στην αύξηση της ενέργειας και ζωτικότητας, της εύκολης  προσαρμογής σε όποια κατάσταση αντιμετωπίζει ο οργανισμός μας όπως και το στρες.

Σημαντική η αποκατάσταση

Αν και γνωρίζετε ήδη ότι είναι πολύ σημαντική η ανάρρωση από τις Διαταραχές λήψης τροφής δείτε μερικούς σημαντικούς λόγους ακόμη: έντονη αδυναμία και πόνοι, διαταραχή των ηλεκτρολυτών και αφυδάτωση, πρόκληση προβλημάτων καρδιάς, διαταραχή ορμονών, διαταραχή λειτουργίας του θυρεοειδή και των επινεφριδίων, πιθανή οστεοπόρωση, οδοντικά προβλήματα  και μείωση γονιμότητας.

 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Davydov M., 2000. Eleutherococcus senticosus Maxim. As an adaptogen: a closer look. J. Ethnopharmacop.

Jimerson DC., Wolfe BE., et al., 1996. Medication in the treatment of eating disorderd. Psychiatr Clin North Am.

Greenblatt  J., 2010 retrieved. Beyond the Basics – New Approaches to Treatment of Anorexia Nervosa

Marken PA., Somni RW., 1999. Eating Disorders A Pathophysiologic  Approach.

Shay NF., Mangian HF., 2000. Neurobiology of zinc-influenced eating behavior. J. Nutr.

Thibault L., Roberge AG., 1987. The nutritional status of subjects with anorexia nervosa. Int. j Vitamin Nutr Ress

Rege NN., et al., 1999. Adaptogenic properties of Six Rasayana Herbs used in Ayurverdic Medicine. Phytother. Res.

Linde K., eta l., 1996. St John’s wort for Depression-An overview and Meta-analysis of Randomised trials. BMJ.

Singh YN., 1992. Kava: An Overview. J. Ethnopharmacol.

Weiner H., 1989. Psychoendocrinology of anorexia nervosa. Psychiatric Clin North Am.

Fulder., Sj., 1981. Ginseng and the hypothalamic –pituitary Control of stress. Am. J Chin. Med.

 

 

e-Books

Σεμινάρια Workshops

Συνεδρίες

The British Association for Nutrition & Lifestyle Medicine